DISTRIBUIȚI
RMF 24

Opoziţia poloneză a reuşit marţi să obţină postul de preşedinte al Senatului, după un vot considerat un test pentru capacitatea sa de a păstra controlul asupra acestei camere legislative în care deţine o majoritate strânsă după alegerile de pe 13 octombrie, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Tomasz Grodzki, un chirurg în vârstă de 61 de ani, membru al partidului de centru Platforma Civică (PO), a fost ales preşedinte ale Senatului, cu 51 de voturi ale opoziţiei şi independenţilor, în timp ce candidatul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Stanislaw Karczewski, a întrunit 48 de voturi, înregistrându-se şi o abţinere.


Citește și : Guvernul polonez Morawiecki demisionează pentru a se instala din nou

‘Aceasta este o victorie a democraţiei’, a declarat Grodzki după alegerea sa. ‘Oamenii aşteaptă schimbarea şi noi o vom asigura. Porţile Senatului vor fi deschise onestităţii, normalităţii, respectării Constituţiei, regulamentelor Senatului şi altor acte legislative importante. Ele vor fi, în schimb, închise ipocriziei şi minciunii’, a mai spus el, citat de AFP.

Pierderea Senatului a fost o lovitură pentru PiS, întrucât aceasta i-ar putea întârzia unele din ambiţiile legislative, inclusiv modificări suplimentare ale sistemului de justiţie, care au îngrijorat Uniunea Europeană.

După alegeri, presa a relatat că PiS a încercat să-i convingă pe unii senatori din opoziţie să treacă de partea sa pentru a-şi asigura o majoritate de lucru.

Citește și : Egiptul lansează eforturi diplomatice pentru reducerea tensiunilor între Israel şi Gaza

Senatul polonez poate propune proiecte de legi şi introduce amendamente la legi aprobate de Seim, camera inferioară. Acesta poate însă să respingă amendamentele cu o majoritate absolută.

PiS deţine în Seim numărul necesar de deputaţi pentru a respinge orice amendamente propuse de Senat, dar nu va mai putea trece legi prin parlament în doar câteva ore, aşa cum s-a întâmplat în precedentul mandat al guvernului conservator.