DISTRIBUIȚI
Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement in the House of Commons, London, Britain November 26, 2018. Parliament TV handout via REUTERS FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Negocierile între Guvernul britanic şi opoziţia laburistă în vederea ajungerii la o înţelegere cu privire la Brexit sunt productive, însă premierul Theresa May este necesar să revină asupra ”liniilor roşii”, a apreciat duminică un purtător de cuvânt al Partidului Laburist, relatează Reuters, scrie News.ro.

Camera Comunelor nu a reuşit să degaje o majoritate, în pofida faptului că May a încercat în trei rânduri, în zadar, să obţină ratificarea acordului retragerii din Uniunea Europeană (UE), încheiat în noiembrie între negociatori britanici şi europeni.


Citește și : Alegeri anticipate în Spania: Socialiştii pe primul loc, dar fără majoritate (exit-poll)

După ce a cerut două amânări ale datei Brexitului, şefa Guvernului îşi pune speranţa în negocierile cu opoziția, în vederea degajării unei majorităţi în acest sens la Westminster.

Discuţii suplimentare urmează să aibă loc săptămâna viitoare. Un punct de divergenţe este problema unei uniuni vamale, pe care o susţin laburiştii, dar pe care Guvernul May o refuză, întrucât împiedică o politică britanică independentă în domeniul comerţului.

”Discuţiile sunt, pentru moment, productive, am examinat numeroase detalii, însă nu am văzut încă Guvernul trecând peste liniile sale roşii”, a declarat la Sky News laburista Rebecca Long-Bailey.

”Noi dorim să asistăm la progrese puternice şi rapide cu privire la aceste linii roşii, cât mai rapid posibil”, a adăugat ea.

Guvernul May doreşte ca Regatul Unit să iasă din UE înainte de 23 mai, data alegerilor eropene în ţară.

La rândul său, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a declarat că rezultatul negocierilor între laburişti şi Givernul conservator urmează să fie cunoscut săptămâna viitoare.

Citește și : Mii de oameni evacuați în Quebec, în urma ruperii unui dig

”Această săptămână este o săptămână foarte importantă, ne aflăm la începutul săptămânii în care vom avea rezultatul discuţilor între Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn ( pe care eu l-am primit în patru rânduri la Bruxelles) şi Guvernul doamnei May”, a declarat la emisiunea Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro Barnier.

”Oare, aceste negocieri vor conduce la ceva?”, s-a întrebat el.