DISTRIBUIȚI
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a joint news conference with Serbian President Aleksandar Vucic (not pictured) during a visit to Belgrade, Serbia September 7, 2022. REUTERS/Marko Djurica

Alianţa opoziţiei faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat luni să revină la un regim parlamentar, cu un şef de stat cu rol onorific, ales pentru un mandat unic de şapte ani, dacă va ajunge la putere în mai, potrivit AFP, scrie agerpres

În programul pe care l-au prezentat luni la Ankara, un document de 240 de pagini care conţine peste 2.300 de obiective, cele şase partide de opoziţie prevăd limitarea drastică a puterilor executivului în special prin eliminarea decretelor prezidenţiale, cu un premier ales de parlament.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

Cele şase partide, dintre care principalul este CHP (social-democrat), s-au reunit într-un front unit – Alianţa Naţională, numită în mod obişnuit ‘Masa celor Şase’ – pentru a pune capăt unei puteri nedivizate a şefului statului, în cadrul scrutinului prezidenţial de la 14 mai.

Alegerile prezidenţiale, la care preşedintele Erdogan, aflat la putere, ca premier sau şef al statului, de 20 de ani, candidează pentru un nou mandat, vor avea loc în acelaşi timp cu scrutinul legislativ.

Erdogan, mai întâi premier din 2003 şi până în 2014, a devenit preşedinte în august 2014, ales prima dată printr-un sufragiu universal direct, apoi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituţională i-a extins considerabil puterile.

Opoziţia promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la Constituţie vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să le aprobe printr-o majoritate de două treimi – 400 de voturi din 600 de deputaţi.

Opoziţia spune de asemenea că vrea să elimine decretele prezidenţiale, de care Erdogan s-a folosit în mod regulat pentru a demite înalţi oficiali, printre care şi guvernatorul Băncii Centrale, sau pentru a denunţa în 2021 Convenţia de la Istanbul, care impune inculparea celor care comit violenţe împotriva femeilor.

Preşedintele nu ar mai putea nici să se opună prin veto unei legi dezbătute în Parlament, dar va putea să le retrimită acest text deputaţilor dacă vrea să îl conteste.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Alianţa Naţională promite de asemenea că orice acţiune în justiţie deschisă împotriva unui partid politic pentru interzicerea sa va trebui să obţină acordul parlamentului.

Totodată, ca decizie simbolică, Alianţa Naţională promite revenirea preşedinţiei la palatul prezidenţial istoric Cankaya: Erdogan a dispus construirea pe un deal, în afara Ankarei, a unui palat de peste 1.100 de camere, inaugurat în 2014, care cuprinde şi o moschee, un bibliotecă şi o grădină de iarnă.