DISTRIBUIȚI

Fondatorul unui start-up în vârstă de 36 de ani va concura la alegerile prezidenţiale din martie anul viitor din Coreea de Sud împotriva actualului şef de stat Moon Jae-In, relatează vineri Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres.

Lee Jun-seok, ales vineri în fruntea principalei formaţiuni a opoziţiei conservatoare, Partidul Puterii Populare, devine cel mai tânăr lider al unui partid politic important din istoria democratică a Coreei de Sud.


Citește și: Iranul va primi din Rusia un satelit cu tehnologie avansată

„Principala noastră misiune este să câştigăm alegerile prezidenţiale”, a declarat Lee în discursul de acceptare a noii funcţii, angajându-se să pună capăt politicilor divizatoare din ultimele decenii.

„Nu putem învinge administraţia Moon Jae-in prin defăimarea altor candidaţi. Dacă rivalii mei coboară ştacheta, eu o ridic. Dacă ei o ridică, vom încerca să o ridicăm şi mai sus. Aceasta trebuie să fie regula noastră”, a spus el.

Absolvent al Universităţii Harvard şi creatorul unei aplicaţii educative pentru telefonia mobilă, Lee Jun-seok este consilier al formaţiunii sale din 2011, dar nu a deţinut nicio funcţie până acum.

Citește și: O nouă molimă lovește în Marea Britanie! Doi oameni au venit cu un virus mortal din străinătate

Moon l-a felicitat pe Lee, adăugând că victoria sa este un semn al schimbării, şi a făcut la rândul lui apel la cooperare, „chiar dacă unele confruntări politice sunt inevitabile” înaintea alegerilor, a transmis secretarul de presă al preşedintelui.

Creşterea preţurilor la locuinţe şi adâncirea inegalităţilor au contribuit la o scădere record de popularitate a preşedintelui şi la pierderi ale partidului de guvernământ, Partidul Democrat, la alegerile locale din aprilie.