DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Alegătorii au asigurat victoria opoziţiei prin votul acordat la alegerile legislative desfăşurate duminică în Kosovo, foştii comandanţi militari înregistrând o înfrângere după un deceniu la putere, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Acceptăm verdictul poporului. PDK trece în opoziţie” a declarat liderul principalului partid al coaliţiei guvernamentale, Kadri Veseli.


Citește și : Un fost director al CIA îşi exprimă îndoielile privind ‘stabilitatea’ SUA sub Trump

După numărarea a peste trei sferturi din voturi, partidul de stânga Vetevendosje avea 26.04%, iar formaţiunea LDK de centru 25.21%, situându-se astfel înaintea principalelor două partide ale coaliţiei la putere: PDK (21.18%) şi AAK (11.67%).

În absenţa unei majorităţi absolute a celor 120 de mandate (dintre care zece destinate minorităţii sârbă), liderul formaţiunii politice câştigătoare va fi obligat să identifice o majoritate pentru a putea forma o coaliţie, conform prevederilor constituţionale.

În timpul campaniei electorale, liderii Vetevendosje şi LDK, Albin Kurti şi Vjosa Osmani, au lăsat să se înţeleagă că ar putea coopera pentru a-i putea îndepărta de la putere pe „comandaţi”.

Aceşti foşti lideri militari sunt consideraţi responsabili de către o mare parte din cei 1.8 milioane de kosovari pentru criza social-economică profunda, corupţia şi clientelismul endemice şi pentru serviciile publice dezastruoase.

După preluarea puterii, opoziţia se va confrunta cu două provocări: să nu dezamăgească populaţia şi să răspundă exigenţelor occidentale care aşteaptă o soluţionare a conflictului cu Belgradul, una din principalele surse de instabilitate din Europa.

După războiul împotriva forţelor sârbe (1998-99) soldat cu 13.000 de morţi, foştii şefi de gherilă s-au aflat la conducere de la proclamarea independenţei provinciei sârbe în 2008.

Alegerile legislative anticipate au fost provocate de demisia în luna iulie a premierului Ramush Haradinaj, convocat de un tribunal special pentru presupuse crime de război comise de Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul conflictului care a încheiat procesul de dezintegrare a Iugoslaviei.

Citește și : Turcia îşi întăreşte efectivele militare la frontiera cu nordul Siriei

„A sosit ceasul”, a fost unul din sloganele de campanie ale lui Albin Kurti, vechi adversar al „comandanţilor” şi în special al preşedintelui Hashim Thaçi. Dacă se confirmă câştigarea alegerilor de către formaţiunea Vetevendosje, Albin Kurti va fi nevoit să organizeze consultări în vederea realizării unei coaliţii cu Vjosa Osmani.

Tânărul jurist şi liderul studenţilor carismatic convertit la social-democraţie au opinii diferite pe multe subiecte, dar ostilitatea comună faţă de „comandanţi” şi apelul la schimbare exprimat duminică în special de către tineri, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Kosovo, ar putea fi suficiente puncte comune care să le permită formarea unei coaliţii, estimează observatorii.

Înaintea scrutinului, americanii şi europenii au cerut viitorilor lideri „să reia de urgenţă discuţiile cu Serbia”, aflate într-un punct mort de luni de zile şi pe care Belgradul refuză să le reia atât timp cât sunt în vigoare taxele vamale de 100% impuse de de guvernul premierului Ramush Haradinaj.

Cu excepţia lui Ramush Haradinaj, principalii candidaţi au părut gata să renunţe la această barieră vamală pentru ca dialogul să poată fi reluat.

Unul din cele mai sensibile subiecte va fi organizarea instituţională a sectoarelor în care trăiesc cei aproximativ 120.000 de sârbi din Kosovo, care au votat pentru candidaţii formaţiunii Srpska Lista, emanaţie a partidului de guvernământ de la Belgrad.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că este gata să discute cu Albin Kurti dacă acesta va ajunge la putere. Liderul Vetevendosje a fost mult timp respins de Belgrad, care îl consideră pe acest lider kosovar un personaj politic dur.