DISTRIBUIȚI
MTI

Formaţiunea de opoziţie Coaliţia Democratică (DK) din Ungaria a lansat o campanie de strângere de semnături pentru a interzice dreptul la vot al cetăţenilor care nu au locuit niciodată în ţară, informează MTI, potrivit agerpres.

Liderul DK, Ferenc Gyurcsany, a argumentat că cetăţenii din afara graniţelor, care nu au trăit şi nu trăiesc în Ungaria, nu resimt consecinţele votului lor şi că viitorul asistenţei medicale şi al sistemului de pensii nu trebuie decis la Sydney, Caracas sau Odorheiul Secuiesc. Cei care „nu împărtăşesc viaţa de zi cu zi a ţării” nu ar trebui să aibă dreptul de a influenţa vieţile celor care trăiesc în Ungaria, citează agenţia ungară de presă dintr-un discurs al lui Gyurcsany la o manifestaţie de la Budapesta.


Citeşte şi: Mai mulţi morţi şi răniţi într-un ATAC terorist la New York. O camionetă a intrat în plin pe o pistă de biciclişti

Gyurcsany a precizat că DK nu militează pentru retragerea cetăţeniei ungare a maghiarilor din afara ţării. El a apreciat că nu se va putea schimba legea electorală în cele cinci luni rămase până la alegeri, dar guvernul Ungariei trebuie „să audă vocea poporului”.

Balasz Hidveghi, directorul de comunicare al FIDESZ, partidul de guvernământ, declarase înaintea discursului lui Gyurcsany că stânga „doreşte să implementeze planul lui Soros şi să stabilească migranţii în Ungaria (…) şi în acelaşi timp este gata să ducă o campanie de ură împotriva ungurilor”.