DISTRIBUIȚI
Pagina de Rusia

Un tribunal din Moscova l-a condamnat vineri pe politicianul de opoziţie Ilia Iaşin la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că ar fi răspândit „informaţii false” despre armata rusă, după ce în aprilie a publicat un videoclip pe YouTube în care discuta despre dovezile descoperite de jurnaliştii occidentali în legătură cu crimele de război comise de Rusia la Bucea, în apropiere de Kiev, relatează „The Guardian” , scrie news.ro .

În videoclip, Ilia Iaşin, în vârstă de 39 de ani, fost consilier municipal şi un critic al Kremlinului, a pus la îndoială versiunea oficială a Moscovei, potrivit căreia astfel de relatări au fost fabricate pentru a fi o „provocare” la adresa Rusiei.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

La pronunţarea sentinţei, judecătoarea Oksana Goriunova, de la tribunalul districtual Meşceanski, a declarat că Iaşin a comis o infracţiune prin difuzarea de „informaţii false cu bună ştiinţă despre forţele armate ale Rusiei”.

În ultima sa declaraţie în faţa instanţei, făcută în această săptămână, Iaşin s-a adresat direct preşedintelui Vladimir Putin, descriindu-l drept „persoana responsabilă pentru acest măcel” şi cerându-i să „oprească această nebunie”.

„E ca şi cum mi-ar coase gura şi mi-ar fi interzis să vorbesc pentru totdeauna. Toată lumea înţelege că acesta este scopul. Sunt izolat de societate pentru că ei vor să tac. Promit că atâta timp cât voi fi în viaţă nu voi face asta niciodată. Misiunea mea este să spun adevărul. Nu voi renunţa la adevăr nici măcar în spatele gratiilor. La urma urmei, citând un clasic: Minciuna este religia sclavilor”, a declarat Iaşin.

Iaşin a fost condamnat în baza unei legi ruseşti adoptate recent, care incriminează discreditarea forţelor armate ruse.

Iaşin, un aliat apropiat al liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a ieşit în evidenţă în timpul protestelor dintre 2011 şi 2012, pe care le-a organizat împotriva realegerii lui Putin pentru al treilea mandat şi a alegerilor incorecte.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

Iaşin a rămas un critic acerb al lui Putin în anii care au urmat, ocupând funcţia de consilier municipal într-o mică suburbie din Moscova până când i s-a interzis să mai candideze la vreo funcţie publică.

Iaşin a fost condamnat în baza unei legi ruseşti adoptate recent, care incriminează discreditarea forţelor armate ruse.