DISTRIBUIȚI
Sky News

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că unii parlamentari britanici care cred că pot bloca Brexitul sunt implicaţi într-o colaborarea ”teribilă” cu Uniunea Europeană, transmite Reuters, scrie agerpres.

”Există un mod teribil de colaborare între cei care cred că pot bloca Brexitul în parlament şi prietenii noştri europeni. Prietenii noştri europeni nu fac niciun compromis”, a afirmat Johnson, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Facebook.


Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

Potrivit şefului executivului britanic, cu cât mai lung este impasul, cu atât mai probabil devine un Brexit fără acord.

Boris Johnson a adăugat că britanicii doresc ca politicienii să realizeze Brexitul şi sunt nemulţumiţi că nu s-a făcut acest lucru până acum.

Întrebat dacă va convoca alegeri legislative după 31 octombrie pentru a se asigura că parlamentul nu poate împiedica Brexitul la acea dată, Boris Johnson a răspuns: ”Cred că publicul britanic a avut o mulţime de alegeri şi evenimente electorale. Cred că ceea ce vor britanicii este ca noi să realizăm Brexitul la 31 octombrie şi niciodată nu voi obosi să spun că acest lucru îl vom face. Ieşim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie”.

La începutul săptămânii trecute, Boris Johnson a promis că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie ”cu orice preţ”. Acordul negociat de Theresa May şi UE cu privire la Brexit a fost deja respins de trei ori de parlamentul britanic, principalul aspect care a cauzat divergenţe fiind aşa-numita ”plasă de siguranţă” irlandeză.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

”Plasa de siguranţă” este clauza din acordul negociat de fostul premier Theresa May menită să joace rolul unei poliţe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda – ţară membră a UE – şi provincia britanică Irlanda de Nord. Această graniţă, cu o lungime de aproximativ 500 de kilometri, va deveni după Brexit singura frontieră terestră între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.