DISTRIBUIȚI
REUTERS

Opozanta belarusă încarcerată Maria Kolesnikova, spitalizată săptămâna trecută pentru „ulcer perforat”, a revenit la sfârşitul săptămânii trecute la infirmeria din închisoare, au anunţat susţinători ai acestei figuri marcante a revoltei din 2020 împotriva realegerii controversate a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, informează AFP, potrivit agerpres

Maria Kolesnikova, 40 de ani, „a fost transferată în timpul weekendului de la spitalul din Gomel la închisoare (unde este încarcerată)”, a anunţat luni seara, pe Telegram, Viktor Babarîka, un alt opozant belarus aflat în detenţie şi a cărui mână dreaptă era Kolesnikova. „Acum, ea se află la infirmeria penitenciară”, unde „va fi îngrijită sub supravegherea medicilor în următoarele zece zile”, adaugă Babarîka în comunicat.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Tatăl opozantei politice a putut să o viziteze „timp de zece minute”, potrivit aceleiaşi surse, care adaugă că „Maşa (diminutiv de la Maria) a pierdut în greutate, ea este încă slăbită”.

Maria Kolesnikova a fost operată săptămâna trecută după ce fusese spitalizată de urgenţă la reanimare în Gomel, în sud-estul Republicii Belarus.

Medici au diagnosticat-o cu „ulcer perforat”, ceea ce necesită tratament medical imediat, a precizat luni Babarîka în comunicatul său.

La 1 decembrie, susţinătorii săi au anunţat că Maria Kolesnikova se simte „mai bine”.

Maria Kolesnikova, fostă muziciană de profesie, a fost condamnată în septembrie 2021 la 11 ani de închisoare pentru „complot” împotriva puterii, „apeluri la acţiuni ce aduc atingere securităţii naţionale” şi „crearea unei formaţiuni extremiste”.

Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce rezistase în mod spectaculos unei tentative de a o expulza din propria ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac pe cap, pentru a o conduce la frontiera ucraineană. Refuzând să părăsească Belarus, ea a sărit pe o fereastră, apoi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea ei.

Kolesnikova este una dintre cele trei femei propulsate în fruntea mişcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşedinţia Republicii Belarus în locul soţului său plasat în detenţie, şi de Veranika Ţapkala.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

Acestea două din urmă au fugit din Belarus, la presiunile autorităţilor.

Mişcarea de contestare, care a reunit zeci de mii de manifestanţi în vara lui 2020, a fost treptat înăbuşită, cu mii de arestări, exilări forţate şi întemniţări de opozanţi, de responsabili media şi ai unor ONG-uri.