DISTRIBUIȚI
International News

Operele unor siriene care s-au refugiat în Turcia sunt prezentate într-o gară franceză în cadrul unei expoziţii organizate de Programul Alimentar Mondial pentru a ajuta oamenii să înţeleagă mai bine sentimentele unui refugiat, informează AFP, potrivit agerpres.

Cele 12 femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, au urmat o scurtă pregătire în linogravură, serigrafie şi patchwork în Turcia, datorită Programului Alimentar Mondial al ONU (WFP), care oferă asistenţă celor mai vulnerabili refugiaţi din cele patru milioane găzduite de Turcia.


Citește și : Premierul kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de război, a demisionat

Reproducerile operelor lor sunt expuse pe luminatorul exterior al clădirii gării din Strasbourg (nord-est) până la jumătatea lunii septembrie, pentru a le plasa „la înălţimea arhitecturii gării”, a explicat Sylvain Bailly, de la operatorul feroviar francez SNCF, care organizează o sută de expoziţii pe an.

Într-una dintre lucrări, Hatice D., în vârstă de 38 de ani, reprezintă băncile elevilor pentru a ilustra curajul de care a avut nevoie pentru a-şi duce fiul la şcoală după ce clădirea acesteia a fost bombardată.

În ceea ce o priveşte pe Emine N., aceasta nu a vrut să părăsească Siria după izbucnirea conflictului ci s-a mutat din Alep la ţară, în împrejurimi, împreună cu familia. În lucrarea sa, Emine a reprezentat bombele transformate în flori pentru a ilustra speranţa revenirii păcii.

Citește și : Trei bărbaţi reţinuţi în vestul Germaniei, suspectaţi de plănuirea unor acte de terorism

Majoritatea lucrărilor patchwork, în culori vii, evocă casele acestor femei, adesea distruse, care le-au rămas impregnate în memorie.

Izbucnit în 2011, războiul din Siria a făcut până acum peste 370.000 de victime.