DISTRIBUIȚI
dpa

O companie de telefonie mobilă din Thailanda a recunoscut marţi că datele a mii de utilizatori ai serviciilor sale au fost expuse. Este prima dată când are loc în Thailanda o astfel scurgere de date confidenţiale, notează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Copii ale cărţilor de identitate şi paşapoartelor a până la 11.400 de clienţi ai companiei True Corp au putut fi descărcate „la liber” de pe net, până ca problema să fie remediată, ceea ce s-a întâmplat în cursul weekendului, a precizat într-o conferinţă de presă la Bangkok Pakpong Pattanamas, director adjunct al operatorului de telefonie.


Vezi şi: Armata siriană a doborât mai multe rachete ce au vizat provincia Homs – VIDEO

Oficialul a precizat că datele – 46.000 de fişiere având în total 32 de gigabiţi – aparţineau clienţilor care achiziţionaseră pachete de telefonie prin intermediul platformei sale de comerţ electronic, iTrueMart, gestionată de subsidiara True Corp Ascend Commerce. Aceasta le-a trimis sâmbătă clienţilor un mesaj în care şi-a cerut scuze şi a afirmat că sistemul i-a fost atacat.

Scurgerea de date a fost dezvăluită vineri, după ce un cercetător din domeniul securităţii din Norvegia, Niall Merrigan, a indicat pe blogul său personal că a putut accesa respectivele informaţii confidenţiale foarte uşor, nefiind protejate. Acesta a menţionat că a vrut să contacteze echipa de securitate de la True Corp, dar i s-a răspuns că „departamentul pentru securitate nu are punct de contact”.

Directorul Ascend Commerce, Seubsakol Sakolsatayadorn, a afirmat că Merrigan a piratat de fapt sistemul informatic al companiei. „În acest caz, expertul nu avea drept de acces şi a folosit instrumente speciale”, a subliniat acesta.

Vezi şi: O prostituată de lux, care ameninţa cu dezvăluiri explozive, este judecată în Thailanda

La rândul său, Pakpong Pattanamas a insistat că sistemul de securitate al companiei sale este „bun”, dând însă asigurări că se fac eforturi pentru a preveni repetarea unui astfel de „incident”.

True Corp este al doilea operator de telefonie mobilă din Thailanda.