DISTRIBUIȚI
EUROPOL

Oficiul European de Poliţie (Europol) a anunţat joi că, în urma unei operaţiuni la nivel european, au fost identificaţi presupuşi traficanţi de fiinţe umane ce vizau în mediul online victime ucrainene vulnerabile care au fugit din ţara lor din calea invaziei ruse, informează AFP, potrivit agerpres.

Nouă presupuşi traficanţi de fiinţe umane, nouă potenţiale victime şi aproape 42 de platforme suspecte au fost identificate în timpul unui „hackaton” pe 23 mai, a precizat Europol într-un comunicat.


Citeşte şi: G7 va face ‘propuneri concrete’ pentru ‘creşterea presiunii asupra Rusiei’ – Black News

În timpul acelei zile de acţiune online, 93 de anchetatori au vizat „reţelele criminale ce pregăteau refugiaţi ucraineni pentru exploatare sexuală şi muncă pe site-uri web şi platforme de reţele sociale”, a explicat Europol.

Agenţii s-au concentrat asupra urmăririi de postări ce ofereau ajutor refugiaţilor pentru transport, găzduire şi locuri de muncă. Au fost supravegheate siteuri de întâlniri şi siteuri de recrutare, precum şi platformele ce propun servicii sexuale.

Numeroase platforme par să ia măsuri importante pentru a lupta împotriva utilizării abuzive a platformelor lor pentru traficul de refugiaţi ucraineni, a constatat Europol. „Cu toate acestea, forţele de ordine au descoperit un număr important de oferte de locuri de muncă suspecte ce vizau femei ucrainene, dintre care unele (locuri de muncă) descrise drept ‘şedinţe foto'”, a adăugat Oficiul european.

„Anchetatorii au identificat tentative de a momi victimele prin oferte cu un ‘viitor strălucit’, care le-au dus la exploatare sexuală”, a explicat Europol, precizând că „activităţi suspecte au fost detectate pe un larg evantai de platforme, inclusiv în limba rusă”, a adăugat el.

Citeşte şi: Preşedintele ales al Columbiei şi preşedintele Venezuelei au discutat probleme legate de graniţă – Black News

Autorităţile judiciare din 14 ţări ale Uniunii Europene au participat la această zi de acţiune online, condusă de Ţările de Jos. Au fost declanşate 15 noi anchete.

Europol a alertat în martie împotriva riscului pentru refugiaţii ucraineni care fug de invazia rusă din ţara lor de a cădea victime ale reţelelor de trafic de fiinţe umane odată ajunşi în UE, îndemnând ţările-gazdă să rămână vigilente.