DISTRIBUIȚI

O persoană a fost ucisă miercuri, în Belgia, în cursul unui schimb de focuri de armă cu poliţia, care efectua o operaţiune contra unui proiect de atentat, planificat de apropiaţi ai extremei drepte, a anunţat Parchetul federal belgian, potrivit AFP şi agerpres.

Ancheta, condusă de un judecător de instrucţie din Anvers (Antwerpen în limba flamandă), a vizat ”un anturaj suspectat de apartenenţă la extrema dreaptă” şi ”încălcări ale legislaţiei privind armele”, indică un comunicat al Parchetului.


Citește și: Zelenski denunţă referendumurile organizate de Rusia – Black News

În cadrul anchetei au fost efectuate miercuri dimineaţă zece percheziţii în regiunea flamandă a Belgiei, în special la Gand (Gent în limba flamandă) şi Anvers.

”În timpul uneia dintre aceste intervenţii, s-a produs un schimb de focuri între forţele de ordine şi una dintre persoane prezente în clădire. Această persoană a decedat”, adaugă comunicatul.

Potrivit media belgiene, incidentul a avut loc în Merksem, un district al oraşului Anvers.

Percheziţiile ”au permis capturarea a numeroase arme şi muniţii a căror analizare va fi realizată în zilele următoare. Anumite arme prezente la faţa locului erau înregistrate legal”, mai menţionează comunicatul Parchetului belgian.

Supravegherea activităţilor extremei drepte de către justiţie şi serviciile de informaţii a fost intensificată în Belgia după cazul Jürgen Conings, un militar radicalizat, având legături cu extrema dreaptă, care a fugit cu arme şi muniţii din unitatea sa în primăvara lui 2021.

Citeşte şi: ONU sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, China cere respectarea ei; SUA vor prezenta o rezoluţie – Black News

Acest militar de 46 de ani, care era în evidenţa autorităţilor pentru simpatiile sale de extremă dreapta, ameninţase să atace reprezentanţi ai statului belgian şi un cunoscut virusolog. El a fost găsit decedat într-o zonă împădurită din provincia Limbourg (est) în iunie anul trecut, după ce fusese urmărit de autorităţi timp de peste o lună. Ancheta a ajuns la concluzia că bărbatul s-a sinucis.

Cazul Conings a scos la iveală probleme în supravegherea elementelor radicalizate în cadrul armatei şi a zguduit forţele armate belgiene.