DISTRIBUIȚI
AFP

Justiţia belgiană a anunţat marţi arestarea a 13 bărbaţi în cadrul unei anchete antiteroriste privind ”dezvoltarea” la Anvers (nordul Belgiei) a unui grup apropiat ”mişcării salafiste jihadiste”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Arestările, efectuate în cursul a 13 percheziţii desfăşurate în zona oraşului Anvers, vizează ”filtrarea mai bună a activităţilor” acestui grup potenţial periculos, a explicat Parchetul federal belgian.


Citeşte şi: Cadavrul lui John McAfee se află în continuare la Barcelona, după şapte luni de la sinuciderea sa – Black News

Nu a fost făcută nicio precizare privind activităţile suspecte care au condus la aceste arestări.

Cei 13 bărbaţi urmează să compară în termen de 48 de ore în faţa unui judecător care va lua o decizie privind încarcerarea lor.

Operaţiunea, care s-a desfăşurat ”fără incidente”, a implicat participarea a aproximativ 100 de agenţi ai poliţiei judiciare federale şi ea se înscrie într-o anchetă lansată în urmă cu câteva luni de către un judecător din Anvers.

Oraşul Anvers este locul unde au fost puse bazele grupării Sharia4Belgium în 2010 şi de unde mai mulţi combatanţi jihadişti au plecat spre Siria.

Fostul lider al Sharia4Belgium, belgianul de origine marocană Fouad Belkacem, a fost condamnat în 2015 în Belgia la 12 ani de închisoare, iar trei ani mai târziu acestuia i-a fost retrasă cetăţenia belgiană.

În prezent Sharia4Belgium este dizolvată, dar justiţia belgiană se teme că gruparea ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru anumiţi islamişti.

Citeşte şi: Facebook a ŞTERS pagina care promovează Freedom Convoy în DC, după ce GoFundMe a început să returneze 8 milioane de dolari în donații pentru protestul din Canada: site-ul de donații, condus de CEO-ul care a făcut lobby pe lângă Congres pentru plățile de ajutor COVID, s-a alăturat lui Trudeau – Black News

După atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, Belgia a fost acuzată că adăposteşte o bază a jihadismului internaţional. Ancheta în acest dosar a dus la concluzia că mai mulţi atacatori erau originari din districtul bruxellez Molenbeek şi că aceste atentate fuseseră pregătite în mare parte pe teritoriul belgian.

Belgia însăşi a devenit o ţintă la câteva zile după arestarea la Bruxelles a lui Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor de la Paris, unde în prezent este judecat. În 22 martie 2016, capitala belgiană a fost lovită de un dublu atentat revendicat de organizaţia Stat Islamic (SI). Membri ai aceleiaşi celule jihadiste care atacase Parisul s-au aruncat în aer la aeroportul Zaventem şi la metroul din Bruxelles, acţiuni soldate cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi.