DISTRIBUIȚI

UPDATE: Unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, Mullah Fazlullah, liderul talibanilor pakistanezi, a fost ucis într-un atac american cu drona în estul Afganistanului, au indicat vineri surse din Afganistan, citate de dpa.

Un lider tribal din provincia afgană Kunar, Janan Sardar, a declarat pentru dpa că „cinci persoane, inclusiv Mullah Fazlullah, au fost ucise la 13 iunie, ora 10 p.m. (17.30 GMT). Alţi patru membri ai Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) au fost ucişi în atacul realizat cu o dronă”, a afirmat acesta.


Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, care a citat surse americane.

Totuşi, un purtător de cuvânt al forţelor SUA din Afganistan s-a limitat să confirme, vineri, faptul că „un înalt lider al unei organizaţii considerate drept teroriste” a fost vizat de un atac cu dronă miercuri în provincia afgană Kunar. Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a spus că nu poate confirma moartea lui Fazlullah în atacul respectiv. 

Ştire iniţială: Armata americană a informat joi că a desfăşurat o lovitură având ca ţintă un şef jihadist în provincia Kunar din Afganistan, unde s-ar ascunde liderul taliban pakistanez Maulana Fazlullah, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Forţele americane au efectuat o lovitură antiteroristă la 13 iunie în provincia Kunar, în apropierea graniţei dintre Afganistan şi Pakistan, care a vizat un responsabil cu rang înalt al unei organizaţii teroriste”, a declarat locotenent-colonelul Martin O’Donnell într-un comunicat.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

El a adăugat că forţele americane continuă „să adere la armistiţiul” pe care Kabulul l-a încheiat cu talibanii afgani, părând deci să excludă această grupare, în timp ce media americane au anunţat că atacul l-a vizat pe Maulana Fazlullah.

În martie, Departamentul de Stat american a anunţat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru a ajuta la localizarea acestui comandant taliban implicat în mai multe atentate sângeroase din Pakistan şi tentativa de atentat cu o maşină capcană din Times Square, în 2010, la New York. Individul s-ar fi refugiat în Afganistan, potrivit unor responsabili pakistanezi.

Potrivit Departamentului de Stat, grupul lui, cunoscut sub numele Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), a „dovedit o strânsă legătură cu Al-Qaida” şi i-a oferit o pregătire în explozivi lui Faisal Shahzad care se pregătea să fie autorul atentatului din Times Square.

Citește și : Guvernul Spaniei se arată deschis mutării catalanilor închişi mai aproape de casele lor

Grupul a revendicat masacrul a peste 150 de persoane, în 2014, într-o şcoală din Peshawar, în Pakistan.

TTP este, de asemenea, responsabil pentru atacul din 2012 împotriva tinerei Malala Yousafzai, devenită ulterior un simbol al luptei pentru accesul tinerelor fete la educaţie.