DISTRIBUIȚI
Twitter

O amplă operaţiune a poliţiei avea loc vineri în mai multe localităţi din apropiere de Atena pentru a doua zi consecutiv, însoţită de arestări, în urma unor incidente grave înregistrate în ultimele zile, a transmis agenţia greacă de presă ANA, potrivit agerpres

Potrivit media elene, joi seara în apropiere de capitala greacă au fost trase focuri de armă, un ofiţer de poliţie fiind rănit, în contextul unor revolte în rândul minorităţii rome.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Circa 30 de protestatari din suburbia Aspropyrgos au deschis focul asupra poliţiştilor, cu arme de foc, a relatat presa greacă.

În alte zone, protestatarii au aruncat cu pietre şi au incendiat pubele, cauciucuri şi maşini.

În mai multe oraşe din Grecia au avut loc manifestaţii pentru a protesta împotriva violenţei poliţiei după ce, luni, un băiat de 16 ani de etnie romă a fost împuşcat şi rănit grav la cap de un poliţist din Salonic. Adolescentul, care plecase de la o benzinărie fără să plătească cei 20 de euro cuveniţi, rămâne în stare critică.

Mulţi au profitat de aceste proteste pentru a lua parte la revolte de stradă, scrie dpa.

Vassilis Pantzos, preşedintele Ellan Passe, o asociaţie a romilor greci, a făcut apel la încetarea protestelor.

„Încercăm, împreună cu liderii comunităţilor respective, să calmăm atmosfera tensionată din ţară”, a declarat Pantzos vineri dimineaţa pentru postul public ERT.

El a criticat în acelaşi timp faptul că violenţa poliţiei împotriva romilor s-a accentuat în ultimii ani, afirmând că statul trebuie să ia măsuri împotriva acestei situaţii.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Ofiţerul în vârstă de 34 de ani care l-a împuşcat pe adolescent a fost arestat şi acuzat de tentativă de omor, urmând să compară vineri la o primă audiere în instanţă.

Un purtător de cuvânt al guvernului grec a asigurat într-un interviu pe MegaTV, citat vineri de ANA, că guvernul este în „comunicare constantă cu comunitatea romă” şi că s-au făcut „progrese foarte semnificative” în ce priveşte măsurile de sprijin şi integrare, adăugând însă că „legile statului trebuie respectate de toţi cetăţenii”, iar „scenele de violenţă şi atacurile împotriva instituţiilor de ordine sunt inacceptabile şi nu vor fi tolerate”.