DISTRIBUIȚI
Wikimedia Commons

Opera din Strasbourg se aventurează vineri în redescoperirea unei creaţii artistice mai puţin cunoscute, spectacolul „Templul de aur”, inspirat din romanul omonim scris de Yukio Mishima, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori japonezi de după Al Doilea Război Mondial, cu ocazia primei ediţii a unui nou festival, informează AFP.

Din 2 martie şi până pe 15 aprilie, acest spectacol de operă în trei acte, creat de Toshiro Mayuzumi în 1976 la Deutsche Oper din Berlin şi adaptat pe baza romanului omonim scris de Yukio Mishima, va fi piesa centrală a unui festival pluridisciplinar creat de Opera Naţională a Rinului (ONR), intitulat Arsmondo, conform agerpres.


Concepută de conducerea actuală a instituţiei din Strasbourg, prima ediţie a festivalului doreşte să exploreze faţetele multiple ale Japoniei tradiţionale prin intermediul artelor şi literaturii şi a „personalităţii fascinante” a lui Mishima, a subliniat directorul general al ONR, Eva Kleinitz.

Citește și : Uniunea Europeană nu va importa disputele teritoriale din Balcani

Poet, romancier, autor de piese de teatru, Yukio Mishima se afla pe lista favoriţilor la Nobelul pentru literatură. S-a sinucis într-o manieră spectaculoasă în 1970. Aflat în fruntea unor militanţi de extrema dreaptă, scriitorul a murit făcându-şi seppuku, după ce a încercat – şi a eşuat – să îi mobilizeze pe militarii dintr-o cazarmă din Tokyo pentru a participa la o lovitură de stat.

Acest spectacol de operă, o creaţie franceză coprodusă de ONR şi Tokyo Nikikai Opera Foundation, va avea cinci reprezentaţii la Strasbourg începând din 21 martie, înainte de a ajunge pe scena centrului La Filature din Mulhouse, pe 13 şi 15 aprilie.

Romanul „Templul de aur” scris de Yukio Mishima spune povestea unui tânăr călugăr budist care, „într-un gest de nebunie”, incendiază „un templu excepţional din Kyoto care traversase secolele şi războaiele”, denumit Pavilionul de Aur, un „monument emblematic al Japoniei eterne”, care dă titlul cărţii.

Rezonanţă

Inspirată dintr-un fapt divers, această lucrare a devenit un veritabil eveniment încă de la publicarea sa în anii 1950 şi „şi-a păstrat rezonanţa până astăzi”, afirmă Eva Kleinitz.

„Era perioada postbelică în Japonia, acest roman a fost foarte citit, este încă citit şi astăzi”, a reamintit directorul general al ONR.

Spectacolul de operă, pus în scenă de japonezul Amon Miyamoto, va beneficia şi de ansamblurile corale ale ONR, sub bagheta dirijorului britanic Paul Daniel, care va dirija Orchestra Filarmonică din Strasbourg.

Din 2 până pe 26 martie, o expoziţie şi conferinţe organizate de Departamentul de studii japoneze de la Universitatea Strasbourg vor explora biografia şi opera scriitorului Yukio Mishima prin intermediul mai multor adaptări cinematografice şi teatrale ale textelor sale.

Vor avea loc şi un concert care va combina taiko, shamisen (tobe şi lăute tradiţionale nipone) şi jazz, dar şi recitaluri şi cine-concerte cu ocazia proiecţiilor unor filme mute. Astfel, ONR doreşte „să împingă zidurile” şi să creeze poduri spre alte discipline cultural-artistice.

Stanislas Nordey, directorul Teatrului Naţional din Strasbourg (TNS), va lectura fragmente din opera scriitorului japonez.

Vor fi organizate şi întâlniri cu interpreţii Operei din Strasbourg, un concurs de cosplay, ateliere de manga, origami, caligrafie şi pixel-art, care se adresează publicului larg.

Chimonourile create de ONR cu ocazia acestui festival vor fi expediate apoi în Japonia pentru a fi utilizate într-o serie de spectacole ce vor avea loc la Tokyo în 2019.