DISTRIBUIȚI
Proactiva Open Arms

Căpitanul navei ONG-ului spaniol „Proactiva Open Arms” a depus luni o cerere de azil la ambasada Spaniei în Malta pentru 31 de minori africani salvaţi la începutul lui august în Mediterana, potrivit unei adrese oficiale consultate de AFP şi agerpres.

„Îi cer ambasadei Spaniei în Malta (…) să transmită guvernului spaniol această cerere de azil pentru minorii numiţi în acest text” pentru ca ea să fie tratată „de urgenţă”, scrie Marc Reig în această scrisoare transmisă de ONG.


Citește și: Australia bagă sute de milioane de dolari în forțele speciale

„Toţi minorii numiţi îndeplinesc condiţiile pentru a fi recunoscuţi ca refugiaţi”, a declarat Reig, a cărui navă se află în apele internaţionale în largul insulei italiene Lampedusa.

El a subliniat că a sesizat asupra situaţiei lor tribunalul pentru minori din Palermo, „fără a obţine răspuns”, şi afirmă că Italia şi Malta „au refuzat în mod expres intrarea navei”.

Guvernul maltez a anunţat sâmbătă că acceptă să-i primească pe teritoriul său pe cei 39 de migranţi salvaţi în noaptea precedentă, însă i-a refuzat pe ceilalţi 121 deja prezenţi de nouă zile, declanşând vii critici ale ONG-ului spaniol, care a denunţat în special tensiunile şi anxietatea provocate în rândul migranţilor de această propunere.

Între 1 august şi 10 august, explică Marc Reig în scrisoare, a salvat în total 163 de persoane în cadrul a trei operaţiuni din apele internaţionale, la nord de Libia.

Din motive de sănătate, unii migranţi au fost transportaţi cu elicopterul spre Malta şi Lampedusa. În prezent acum se află 151 de persoane la bordul navei Open Arms, potrivit postărilor pe Twitter publicate luni de ONG.

Citește și: Jihadiștii amenință pe toată lumea în Siria. Primii luați în colimator sunt kurzii și forțele susținute de SUA

„Valuri de 2,2 metri sunt prevăzute pentru miercuri după-amiază. Open Arms are interzis să pătrundă în apele teritoriale italiene pentru a se adăposti la Lampedusa şi în apele malteze. Totul merge bine”, a scris pe reţelele de socializare Oscar Camps, fondator al ONG-ului spaniol.

În paralel, nava umanitară Ocean Viking, închiriată de ONG-urile SOS Mediterana şi Medici fără frontiere, transportă 356 de migranţi salvaţi în ultimele zile în largul Libiei.