DISTRIBUIȚI
REUTERS

Organizaţia Naţiunilor Unite deblochează 45 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru sistemul de sănătate din Afganistan, aflat în prag de colaps, a anunţat miercuri Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, într-un comunicat, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Medicamentele, materialele medicale şi benzina sunt pe cale să se epuizeze în Afganistan. Lanţul frigorific este compromis. Personalul indispensabil din sănătate nu este plătit’, a descris Martin Griffiths situaţia.


Citeşte şi: Johnson&Johnson anunţă un rapel al vaccinului său – Black News

Fondurile deblocate miercuri vor merge către OMS şi UNICEF şi trebuie să permită, prin intermediului unor ONG-uri naţionale şi internaţionale, funcţionarea centrelor de îngrijire, inclusiv a spitalelor unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19, a subliniat Griffiths, care a avut recent discuţii în Afganistan cu reprezentanţi ai guvernului taliban.

Responsabilul ONU a avertizat că ‘a lăsa sistemul de sănătate afgan să se prăbuşească ar avea consecinţe dezastruoase’.

Citeşte şi: SUA ar putea încălca dreptul internaţional prin expulzările haitienilor – Black News

Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Zeci de mii de oameni s-au refugiat din cauza violenţelor în timpul recuceririi puterii de către talibani, situaţia fiind agravată de o criză economică în lipsa banilor, de o secetă devastatoare şi de pandemie.