DISTRIBUIȚI

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului a cerut joi ca măsurile de carantină puse în aplicare pentru a limita epidemia de coronavirus să fie ‘proporţionale’ cu ameninţarea şi să respecte drepturile persoanelor, inclusiv libertatea de expresie, potrivit AFP, transmite agerpres.

Vorbind în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, Michelle Bachelet a subliniat că lupta împotriva maladiei Covid-19 trebuie să fie ghidată de drepturile omului, cerând ca măsurile de sănătate publică să se facă ‘fără nicio discriminare’ şi în toată ‘transparenţa’.


Citeşte şi: Arabia Saudită INTERZICE accesul pelerinilor

În plus, carantina, care prin natura ei ‘restricţionează dreptul la libertatea de mişcare, ar trebui să fie proporţională cu riscurile’ şi ‘limitată în timp’, a spus ea.

‘Drepturile persoanelor plasate în carantină trebuie să fie protejate, inclusiv dreptul de acces la alimente şi apă potabilă, dreptul de a fi tratat în mod uman, de a avea acces la îngrijiri medicale, dreptul de a fi informat şi libertate de exprimare’, a insistat comisarul ONU.

Michelle Bachelet a declarat că birourile sale naţionale vor sprijini toate părţile interesate pentru a proteja drepturile tuturor celor afectaţi de această criză sanitară.

Înaltul comisar a subliniat în special vulnerabilitatea persoanelor care trăiesc în instituţii colective, în contextul epidemiei.

Citeşte şi: ATAC armat la o fabrică de bere din SUA! Cinci oameni au murit!

‘Persoanele care trăiesc în instituţii colective, inclusiv numeroase persoane în vârstă şi persoanele private de libertate, sunt probabil cele mai vulnerabile la infecţii’, a spus ea.

Plecând din China, epidemia s-a răspândit în multe ţări şi a contaminat peste 80.000 de persoane şi a făcut peste 2.700 de morţi în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Bachelet a remarcat că epidemia a declanşat ‘un val îngrijorător de prejudecăţi faţă de persoanele originare din China sau Asia de Sud-Est’, cerând ţărilor să ‘lupte împotriva tuturor formelor de discriminare’.