DISTRIBUIȚI
Reuters

Experţi ai Naţiunilor Unite au solicitat Iranului, într-o scrisoare datată din 24 noiembrie şi la care AFP a avut acces vineri, informaţii în legătură cu fragmente ale unei rachete lansate la 4 noiembrie asupra Arabiei Saudite de rebelii yemeniţi şi suspectată a fi de fabricaţie iraniană, precizează agerpres .

Adresată misiunii iraniene la ONU, această scrisoare a experţilor însărcinaţi să verifice că embargoul asupra armelor impus Yemenului este respectat include fotografii arătând o siglă pe bucăţi de metal, presupusă a corespunde la identificarea unui fabricant iranian de armament.


În document, experţii au explicat că s-au deplasat în Arabia Saudită între 17 şi 21 noiembrie pentru a inspecta componente şi fragmente ale rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune trase la 19 mai, 22 iulie, 26 iulie şi 4 noiembrie de rebelii yemeniţi houthi în direcţia teritoriului saudit.

Pentru tirul de la 4 noiembrie, „componentele includ resturi de elemente marcate cu un logo similar celui al grupului industrial Shahid Bagheri”, au notat experţii în scrisoarea lor, precizând că această întreprindere este o filială a Organizaţiei industriale aerospaţiale iraniene.

Citește și : Donald Tusk : ” Dacă oferta britanică este inacceptabilă pentru Irlanda, ea va fi la fel şi pentru UE”

În consecinţă, experţii solicită Iranului informaţii despre „specificaţiile complete ale acestor componente” găsite, „tipurile de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune cu care aceste componente ar fi compatibile” şi „detalii în legătură cu indivizii şi companiile destinatare ale exporturilor Shahid Bagheri – cantitate exportată, numere de serie, nume şi adrese ale destinatarilor”. Ei mai cer, de asemenea, „detalii despre plăţi, facturi, cu scopul de a şti cine se află în spatele acestor achiziţii”.

Scrisoarea precizează că experţii trebuie să prezinte un raport final până la sfârşitul lunii decembrie şi solicită ca răspunsurile la întrebările lor să fie date cât mai repede posibil.

În cursul ultimelor luni, Arabia Saudită, în fruntea unei coaliţii arabe luptând împotriva rebelilor houthi din Yemen, şi Statele Unite au acuzat Iranul în repetate rânduri că sprijină militar aceste miliţii şiite. Pe lângă embargoul asupra armelor decretat de ONU în Yemen, Teheranul este ţinta unei interdicţii de a vinde armament.

Republica Islamică a dezminţit constant că furnizează arme rebelilor houthi. La începutul săptămânii, Ministerul iranian de Externe a afirmat că „Republica Islamică Iran nu are nicio legătură militară cu Yemenul”, chiar dacă îi susţine politic pe rebelii houthi.

Joi, Arabia Saudită a anunţat că a interceptat şi distrus o nouă rachetă lansată asupra teritoriului său dinspre Yemen. Rebelii houthi au afirmat la rândul lor că dispozitivul „a lovit o ţintă militară” de pe teritoriul saudit.