DISTRIBUIȚI
AP

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia face apel la negocieri cu guvernul ţării sale, afirmând că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sunt gata să-şi asume rolul de mediatori, relatează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Cele două organizaţii „sunt pregătite să pună la punct o platformă şi să acţioneze ca mediatori, precum şi să oblige regimul să negocieze”, a afirmat Tihanovskaia într-o înregistrare video difuzată joi.


Citește și: Europa aşteaptă cu sufletul la gură verdictul EMA în cazul AstraZeneca

Într-o declaraţie scrisă separată difuzată tot joi de biroul său, Svetlana Tihanovskaia cere eliberarea deţinuţilor politice şi încetarea reprimării protestelor, ca precondiţii pentru negocieri.

Continuarea protestelor din Belarus este necesară pentru a forţa autorităţile să se aşeze la masa tratativelor, notează în declaraţie opozanta belarusă.

Citeşte şi: SEISM puternic în largul Algeriei

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania după ce în ţara sa a început reprimarea protestelor declanşate de alegerile prezidenţiale contestate din august anul trecut.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile de la 9 august, în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi. Alegerea lui Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude şi a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese şi peste 30.000 de arestări. Opoziţia consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câştigătoarea alegerilor.