DISTRIBUIȚI
EurActiv.gr

Secretarul general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres şi Peter Maurer, preşedintele Comitetului internaţional al Crucii Roşii (CICR), au lansat un apel comun miercuri pentru a se pune capăt folosirii armelor explozive în oraşe, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

„Alarmaţi de consecinţele umanitare devastatoare ale războiului urban, CICR şi Naţiunile Unite cheamă astăzi statele şi toate părţile în conflictele armate să evite utilizarea armelor explozive cu o zonă largă de impact în spaţiile populate”, a declarat biroul de presă al lui Guterres într-o „notă către corespondenţi”.


Citește și : Teroare în Ucraina : Un bărbat înarmat ameninţă că va arunca în aer un pod la Kiev

Pe măsură ce lumea se urbanizează, la fel se întâmplă şi cu conflictele armate. Când oraşele sunt bombardate – fie prin atacuri aeriene, cu rachete, artilerie sau dispozitive explozive improvizate – civilii sunt cel mai mult afectaţi, potrivit acestei note.

Părţile în conflict ar trebui să recunoască faptul că „nu pot lupta în zonele populate aşa cum ar face-o pe câmpurile de luptă deschise”. Ele trebuie să recunoască faptul că folosirea armelor explozive cu efecte asupra unor zone largi în oraşe şi tabere de refugiaţi „îi plasează pe civili nediscriminatoriu la un risc ridicat de vătămare”, se adaugă în această notă.

Conflictul armat din oraşe ucide şi răneşte grav nenumăraţi civili, lăsând pe mulţi cu dizabilităţi pe viaţă şi traume psihologice. Infrastructura necesară pentru funcţionarea serviciilor de bază – apă, electricitate, canalizare, asistenţă medicală – este deteriorată sau distrusă. Acest lucru declanşează efecte de domino care agravează suferinţa, notează textul.

Distrugerea masivă provocată de conflictele armate în oraşe întoarce indicii de dezvoltare cu ani în urmă sau chiar decenii. De exemplu, după primii patru ani ai conflictului armat din Yemen, indicele dezvoltării umane în această ţară a coborât la nivelul de acum 20 de ani, potrivit acestei note.

Citește și : Netanyahu şi-a anulat deplasarea la reuniunea ONU din cauza contextului politic în Israel

„Progresele obţinute de-a lungul unor decenii pot fi inversate rapid în timp ce centrele populate pline de viaţă şi prospere se transformă în oraşe fantomă”, se subliniază în această notă.

Apelul comun a fost lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la semnarea Convenţiilor de la Geneva în 1949, tratate universal acceptate care oferă forţă protectoare dreptului umanitar internaţional.