DISTRIBUIȚI
Global Trade Magazine

Respectarea excesivă a sancţiunilor americane i-ar putea priva pe iranieni de dreptul lor fundamental la sănătate, au avertizat marţi experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), invocând cazul unor persoane care suferă de o boală rară de piele, informează AFP, potrivit agerpres.

„Numeroase bănci şi companii, inclusiv societăţi farmaceutice şi medicale din întreaga lume, se conformează excesiv sancţiunilor, din teama unor potenţiale penalităţi”, au afirmat aceşti experţi într-un comunicat.


Citeşte şi: Ferma fabricilor de boli: modul în care producția industrială de pui hrăneşte următoarea pandemie – Black News

Într-un caz, aceasta a determinat o companie suedeză să suspende vânzarea de pansamente către partenerul său iranian.

În consecinţă, pacienţii care suferă de o boală cutanată rară cunoscută sub numele de epidermoliză buloasă (EB), inclusiv copiii, nu au putut accede la un tip de bandaj ce oferă beneficii vitale şi poate preveni infecţiile potenţial mortale. Boala face pielea extrem de sensibilă la agresiuni şi apar adesea vezicule în urma unui impact uşor.

Chiar dacă întreprinderi precum societatea suedeză au pus adesea în aplicare politici în materie de drepturi ale omului care caută să prevină acest tip de prejudiciu, temerea faţă de sancţiuni poate duce la decizii care nu respectă aceste politici.

Un raportor special al ONU, Alena Douhan, a contactat compania şi guvernul Suediei pentru a remedia ceea ce a fost descris ca fiind „lacune în procesele de verificare rezonabilă” aplicate pentru a garanta că niciun drept al omului nu a fost încălcat.

„Atunci când vânzările unui produs medical care ameliorează sănătatea şi previne suferinţa sunt întrerupte într-o ţară şi niciun produs alternativ echivalent nu este disponibil, acest drept este lezat pentru persoanele care au beneficiat de el”, au subliniat experţi mandataţi de ONU, dar care nu s-au exprimat în numele organizaţiei internaţionale.

Citeşte şi: Letonia intră în LOCKDOWN! Rata infectărilor este în creştere – Black News

Sancţiunile economice impuse de SUA împotriva Iranului fac să planeze o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, limitând radical capacitatea sa de a importa medicamente, au deplâns de mai multe ori ONG-uri în domeniul drepturilor omului.

Retrăgând unilateral SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, în 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a restabilit sancţiunile împotriva Iranului, sancţiuni a căror relaxare a fost posibilă prin acest acord, şi a impus apoi noi sancţiuni.