DISTRIBUIȚI
Esteban Felix, AP

Poliția și Armata din Chile au folosit forță excesivă împotriva persoanelor care au protestat în țară în ultima perioadă și au încălcat grav drepturile omului, inclusiv prin tortură, iar cei responsabili pentru aceste violențe ar trebui trimiși în judecată, a informat vineri ONU, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a informat, prin intermediul unui raport, că a identificat „un număr alarmant” de persoane care au suferit „traumatisme oculare” în urma violențelor.


Citește și : ‘Jumanji: The Next Level’ și Richard Jewell’ aduc fantezie și realism în cinematografele americane

De asemenea, conform documentului, aproximativ 1.615 persoane sunt în continuare în arest.

„Am constatat că gestionarea generală a protestelor de către Poliție a fost realizată într-o manieră represivă”, a declarat Imma Guerras-Delgado, șefa misiunii ONU.

Institutul Național pentru Drepturile Omului, un organism public din Chile, anunța luna trecută că a înregistrat un număr de 384 de plângeri privind încălcarea drepturilor omului de către forțele de securitate în contextul protestelor.

Citește și : Abdelmadjid Tebboune a câștigat alegerile prezidențiale din Algeria

Liderii mișcării de protest, începută pe 18 octombrie, în mai multe orașe din Chile, au solicitat Guvernului reforme imediate și de amploare care includ, printre altele, creșterea salariului minim, reducerea prețurilor medicamentelor și o nouă Constituție. Cel puțin 22 de persoane au murit și alte cel puțin 2.000 au fost rănite în timpul acestor proteste, conform anchetatorilor.