DISTRIBUIȚI
Ziarul Puterea

O comisie a Adunării Generale a ONU a respins vineri, cu 55 de voturi împotrivă, 31 pentru şi 54 de abţineri, cererea Rusiei de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie referitor la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), din care Statele Unite intenţionează să se retragă, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, mai multe ţări care s-au opus discutării unei rezoluţii consideră că subiectul INF este mai degrabă de competenţa Consiliului de Securitate. În Consiliu, membrii permanenţi – printre care şi SUA – au drept de veto.


Citește și : Consiliu NATO-Rusia miercuri la Bruxelles

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat pe 20 octombrie intenţia de a retrage Statele Unite din INF, care interzice rachetele nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5000 de kilometri. Acordul a fost încheiat de Washington şi Moscova în 1987. Proiectul de rezoluţie difuzat de presă ar fi urmat să ceară Rusiei şi Statelor Unite „să continue consultările privind respectarea obligaţiilor lor conform INF” şi face apel la „respectarea în întregime şi cu stricteţe” a tratatului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care urmează să se întâlnească pe 11 noiembrie cu Trump, a apreciat miercuri că retragerea SUA din INF va declanşa o nouă cursă a înarmărilor.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat joi agenţiei Reuters că INF este „o relicvă a războiului rece”.

Citește și : Macron îi acuză pe guvernanţii din Ungaria şi Polonia că îşi mint popoarele prin poziţiile lor anti-europene