DISTRIBUIȚI
ONU

Poziţiile ciprioţilor-greci şi ciprioţilor-turci sunt prea divergente pentru a putea începe negocieri oficiale, a recunoscut joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), constatând eşecul negocierilor informale care tocmai s-au încheiat la Geneva, informează AFP, potrivit agerpres.

„Adevărul este că la finalul eforturilor noastre nu am găsit încă suficiente puncte comune pentru a permite reluarea negocierilor oficiale asupra reglementării problemei cipriote”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei scurte conferinţe de presă.


Citeşte şi: Cook vs Zuck! Mult aşteptata politică de confidenţialitate a celor de la Apple loveşte Facebook unde o doare cel mai tare

Cu toate acestea, Guterres a adăugat: „Nu voi renunţa”. El speră că discuţiile vor fi reluate în următoarele două-trei luni. „Dacă în geometrie este imposibil să rezolvi cvadratura cercului, în politică este ceva foarte normal”, a dat el asigurări.

Secretarul general, care a condus el însuşi negocierile informale începute marţi la Geneva, a amintit poziţiile celor două părţi. În timp ce ciprioţii-greci continuă să susţină soluţia unei reunificări a insulei sub forma unui stat federal, preşedintele Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN) a propus miercuri recunoaşterea de către Consiliul de Securitate al ONU a două state independente şi egale în insula mediteraneană divizată între comunităţile turcă şi greacă.

Citeşte şi: Michel Barnier se mai gândeşte până la toamnă dacă va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa

După invadarea unei treimi din nordul insulei de către armata turcă, în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat menită să alipească insula Greciei, Ciprul rămâne divizat, notează AFP. „Republica Turcă a Ciprului de Nord” este recunoscută doar de Ankara.