DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 30.000 de persoane au fost strămutate în Siria de bombardamentele regimului şi ale aliatului său rus, care au vizat de la începutul lunii provincia Idlib şi teritoriile insurgente adiacente, a anunţat luni ONU, relatează AFP, scrie agerpres.

„Suntem profund îngrijoraţi de escaladarea recentă a violenţelor care au provocat strămutarea a peste 30.000 de persoane”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), David Swanson.


Citește și : Administrația Donald Trump confirmă închiderea misiunii palestiniene de la Washington

Situată în nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia, provincia Idlib şi teritoriile insurgente adiacente au fost în ultimele zile ţinta bombardamentelor de artilerie ale regimului şi a atacurilor aeriene ale Moscovei.

Aceaste violenţe sporadice s-au soldat cu victime în rândul civililor, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Între 1 şi 9 septembrie ”am înregistrat 30.542 femei, copii, dar şi bărbaţi care s-au mutat din sudul şi sud-vestul Idlib, precum şi din nordul şi nord-vestul provinciei (vecine ) Hama „, a subliniat oficialul ONU.

„Majoritatea acestor persoane strămutate au sosit în nordul Idlib (…) lângă graniţa cu Turcia”, a mai spus el.

Aproximativ trei milioane de oameni, dintre care jumătate sunt deja strămutaţi din alte regiuni siriene afectate de violenţe, trăiesc în provincia Idlib şi în zonele cu insurgenţi din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia, conform ONU .

Provincia Idlib este controlată în principal de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), provenită din fosta filială a Al Qaida în Siria, dar şi de alte grupări rebele de asemenea prezente în regiune.

Citește și : Palestinienii nu se tem de ultima manevră a americanilor la CPI

Lupta de la Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor în Siria în război, ar putea deveni „cea mai gravă catastrofă umanitară” din secolul al XXI-lea, a avertizat luni la Geneva secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock.

Războiul din Siria a început în 2011, după reprimarea sângeroasă de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad a manifestaţiilor pro-democraţie. În război au fost ucise peste 350.000 de persoane şi mai multe milioane au fost trimise în exil.