DISTRIBUIȚI
gerira13.militaryblog.jp
Islamic jihad militants take part in the funeral of three comrades, who were killed in an Israeli air strike, in Khan Younis in the southern Gaza Strip March 11, 2014. An Israeli air strike on Tuesday killed three Palestinian militants in the Gaza Strip, the Islamic Jihad group said. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Riscul de atentate în ţările pacificate s-a redus de la începutul anului, probabil ca efect al restricţiilor de mişcare impuse de pandemie, dar strategia grupării Stat Islamic (SI) pare să fi rămas neschimbată, a afirmat un responsabil din cadrul ONU, transmite AFP , potrivit agerpres.

‘În zonele de conflict, ameninţarea a crescut, aşa cum o demonstrează regruparea şi intensificarea activităţilor SI în Irak şi Siria’, a declarat luni, în faţa Consiliul de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretar general pentru contraterorism.


Citește șl: Grecia redeschide școlile în 7 septembrie, cu elevii obligaţi să poarte măşti

‘În zonele neafectate de un conflict, ameninţarea pare redusă. Măsurile de limitare a propagării COVID-19, precum izolarea şi restricţiile de mişcare, par să fi diminuat riscul de atentate teroriste în multe ţări’, a adăugat Voronkov.

Potrivit responsabilului ONU, consecinţele pandemiei asupra activităţilor de recrutare şi de finanţare rămân dificil de estimat. Cu toate acestea, pandemia creşte ameninţarea de infracţiuni cibernetice pentru recuperarea de fonduri, a apreciat el.

Voronkov a mai afirmat că ‘nu există un indiciu clar despre o schimbare de orientare strategică a SI odată cu noul său lider’.

Jihadistul Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla i-a succedat fondatorului SI, Abu Bakr al-Baghadi, ucis la sfârşitul lui octombrie într-un raid american în Siria.

Responsabilul ONU a mai arătat că SI şi-a consolidat poziţia în Orientul Mijlociu, organizaţia numărând încă peste 10.000 de luptători activi care se deplasează între Irak şi Siria în cadrul unor mici celule.

În vestul Africii, SI numără circa 3.500 de membri şi continuă să-şi întărească legăturile cu grupările jihadiste locale.

Citește șl: Italia începe testarea pe voluntari a unui potenţial vaccin anti-COVID-19

În Libia, chiar dacă numărul membrilor SI este estimat la doar câteva sute, organizaţia îşi păstrează capacitatea de ameninţare pentru regiune.

De asemenea, în Afganistan, în pofida arestării unor lideri şi a pierderii controlului unor teritorii, SI rămâne capabil să întreprindă atacuri importante în diferite zone ale ţării, a mai afirmat responsabilul contraterorist.