DISTRIBUIȚI

Numeroase ţări nu dispun încă de echipament suficient pentru a depista rapid noul coronavirus, potrivit ONU, al cărui ajutor a fost solicitat de 200 de laboratoare din aproape 120 de state de la începutul pandemiei, relatează AFP, scrie agerpres.

„Unele laboratoare din anumite regiuni nu au echipamentul necesar’, a explicat Giovanni Cattoli, şeful unuia dintre laboratoarele aparţinând ONU din Austria.


Citește și : Israelul va discuta cu SUA despre reducerea forţelor de menţinere a păcii în Sinai

„Există o lipsă pe piaţa internaţională a unor componente, deoarece există o cerere ridicată la nivel mondial”, a adăugat el.

Administrate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), laboratoarele ONU sunt situate în Seibersdorf, la circa 40 km de Viena.

Acestea dezvoltă metoda de testare cel mai des folosită la nivel mondial, RT-PCR în timp real, ceea ce face posibilă stabilirea celui mai precis diagnostic posibil în doar câteva ore. Această tehnică este utilizată în prezent numai în laborator.

Însă numeroase ţări au încă nevoie de ajutor pentru a o implementa masiv. Substanţele necesare pentru realizarea testelor, „în special reactivi”, continuă să facă obiectul „unei penurii critice” şi se depun toate eforturile pentru accelerarea achiziţiilor, căutându-se în acelaşi timp reactivi alternativi, a mai spus Cattoli.

În parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), AIEA formează experţi din întreaga lume pentru a utiliza RT-PCR şi le furnizează echipamente. Agenţia a primit solicitări din partea a 119 state membre pentru a echipa 200 de laboratoare, a precizat Giovanni Cattoli.

Bosnia şi Herţegovina, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Maroc, Nigeria, Burkina Faso, Kenya, Senegal, Togo, Lesoto, Iran, Liban, Malaezia, Filipine, Sri Lanka, Thailanda şi Peru au primit deja kituri finanţate de AIEA.

Citește și : Rusia înregistrează pentru a şasea zi consecutiv peste 10.000 de noi cazuri cu COVID-19

Pentru aceasta din urmă, există lecţii care trebuie învăţate din criza actuală. „Nu ar trebui să ne bazăm pe un singur tip de test, ci ar trebui să ne dotăm cu un portofoliu de teste şi reactivi, pentru a fi gata să avem un plan B şi, eventual, un plan C, pentru a răspunde eficient şi rapid” la o nouă pandemie, a mai spus Giovanni Cattoli.