DISTRIBUIȚI

Portavionul francez Charles de Gaulle a reperat miercuri, în largul coastelor libiene, o fregată turcă ce escorta o navă cargo sub pavilion libanez care transporta vehicule blindate către capitala Libiei, Tripoli, ceea ce ar fi o încălcare a embargoului ONU, a declarat joi agenţiei France Presse o sursă militară franceză, în timp ce ONU afirmă că mai multe state care nu respectă acest embargou, potrivit agerpres.

Tot miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Turcia că nave ale acestei ţări transportă către Libia ”chiar în acest moment” mercenari sirieni în sprijinul guvernului de la Tripoli, ”încălcând explicit” angajamentele asumate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan la conferinţa de la Berlin pe 19 ianuarie.


Citește și : Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

Participanţii la această conferinţă s-au angajat în special să înceteze livrările de arme către părţile beligerante din Libia, respectiv Guvernul de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU şi aşa-numita Armată Naţională Libiană (ANL), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care încearcă să cucerească Tripoli.

În replică, Ministerul de Externe turc a transmis că ”nu este pentru nimeni un secret că această ţară (Franţa) îi oferă un sprijin necondiţionat lui Haftar în schimbul unui drept de a beneficia de resursele naturale ale Libiei”.

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, a denunţat joi în faţa Consiliului de Securitate încălcarea continuă a angajamentelor asumate la Berlin privind încetarea ingerinţelor şi livrărilor de armament către Libia. Printre ţările acuzate de ONU că încalcă embargoul se numără Emiratele Arabe şi Egiptul, ambele livrând arme taberei mareşalului Haftar, lucru trecut sub tăcere de preşedintele Macron, notează France Presse.

Citește și : Avansul economiei americane a ratat anul trecut ţinta de 3% a administraţiei Trump