DISTRIBUIȚI
AFP

Somalia se află în pragul foametei, a declarat luni Martin Griffiths, şeful Biroului ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA), lansând un ‘ultim avertisment’ înaintea unei catastrofe care ar putea interveni ‘între octombrie şi decembrie’, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Foametea bate la uşă. Astăzi este un ultim avertisment. Raportul de analiză privind alimentaţia şi nutriţia în Somalia arată indicii concrete că o foamete se va produce în două zone din regiunea Bay, Baidoa şi Buurhakaba, în sudul ţării, ‘între octombrie şi decembrie în acest an’, a afirmat responsabilul ONU într-o conferinţă de presă în capitala somaleză Mogadiscio.


Citeşte şi: Un avion privat S-A PRĂBUŞIT în Marea Baltică! NATO a trimis aparate de vânătoare pentru interceptarea acestuia – Black News

Griffiths, care a sosit joi în această ţară din Cornul Africii, s-a declarat ‘profund şocat de nivelul de durere şi suferinţă prin care trec atâţia somalezi’.

În toată ţara, 7,8 milioane de oameni, adică aproape jumătate din populaţie, sunt afectaţi de seceta istorică, iar 213.000 dintre ei sunt în mare pericol de foamete, potrivit cifrelor ONU.

Lipsa hranei şi a apei a pus pe drumuri începând din 2021 un milion de persoane în căutare de ajutor.

Somalia traversează a treia perioadă de secetă într-un deceniu, însă cea actuală ‘a depăşit secetele oribile din 2010-2011 şi 2016-2017 în ce priveşte duritatea şi gravitatea’, arăta în iulie OCHA.

Seceta este rezultatul unei înlănţuiri nemaiînregistrate de cel puţin 40 de ani a patru sezoane de ploi deficitare de la sfârşitul lui 2020.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie a Naţiunilor Unite, a alertat la sfârşitul lui august cu privire la probabilitatea foarte ridicată ca şi viitorul sezon (lunile octombrie şi noiembrie) să fie deficitar în privinţa precipitaţiilor.

Citeşte şi: SCANDAL politic în Italia! Salvini pune la îndoială sancţiunile împotriva Rusiei – VIDEO – Black News

Seceta a decimat turmele de animale, esenţiale pentru supravieţuirea unei populaţii în mare parte pastorale, precum şi culturile care fuseseră deja distruse de o invazie de greieri care a traversat Cornul Africii între sfârşitul lui 2019 şi 2021.

Somalia a fost lovită în 2011-2012 de o foamete care a lăsat în urmă în jur de 260.000 de morţi, dintre care jumătate copii care nu împliniseră 5 ani. În mai multe zone din sudul şi din centrul ţării a fost declarată starea de foamete între lunile iulie 2011 şi februarie 2012.