DISTRIBUIȚI
TV8.md

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat marţi că pune la dispoziţia statelor sale membre un nou program informatic menit să detecteze cu mai mult succes călătoriile presupuşilor extremişti, instrument care interesează deja în jur de 15 ţări, printre care Sri Lanka, Irakul sau Marocul, informează AFP, scrie Agerpres.

Denumit „Go Travel”, noul program este o versiune ameliorată a unui portal informatic oferit Organizaţiei în 2018 de Olanda. Având o valoare estimată la 10-15 milioane de dolari, el va fi oferit gratuit ţărilor care îl vor cere, rămânând în sarcina acestora să se doteze cu calculatoare pentru a-l folosi, potrivit ONU.


Citește și : Trump susţine planurile Seulului privind livrarea de ajutor alimentar umanitar Coreei de Nord

Evocând recentele atentate din Kenya, Noua Zeelandă şi Sri Lanka, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a amintit în faţa Adunării Generale a ONU că „flagelul terorismului are o anvergură mondială”. „Aceste atacuri scot la iveală necesitatea unei munci strânse între parteneri în cadrul Naţiunilor Unite şi dincolo de acestea. Programul lansat astăzi ajută la atingerea acestui obiectiv”, a adăugat Guterres.

Potrivit ONU, în special ţările din Orientul Mijlociu şi Asia, care nu deţin mijloace perfecţionate pentru identificarea utilizatorilor transportului aerian sau maritim, ar trebui să fie interesate de acest nou instrument.

Mai multe rezoluţii ale ONU obligă statele membre să aibă sisteme de identificare a călătorilor, garantând în acelaşi timp protecţia libertăţilor individuale.

După înfrângerile teritoriale ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI), zeci de mii de combatanţi străini din peste 110 ţări ar putea încerca să revină în ţările lor de origine sau să se îndrepte spre state aflate în stare de haos. Ei sunt vulnerabili atunci când călătoresc, de aici interesul acestui nou instrument informatic de a le urmări mişcările şi a le contracara eventualele proiecte, pledează ONU.

„A-i detecta şi stingheri pe terorişti şi pe alţi criminali înainte ca aceştia să comită un atac este o prioritate principală pentru comunitatea internaţională”, a insistat Antonio Guterres.

Programul „GoTravel” facilitează regruparea informaţiilor privind identitatea călătorilor, analizarea şi împărtăşirea acestor informaţii printre ţările membre, potrivit ONU, care asigură că totul a fost pus în funcţiune pentru a garanta protecţia datelor.

Citește și : Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentelor faţă de acordul nuclear internaţional

Referitor la coordonarea internaţională şi împărtăşirea de informaţii, fiecare stat va decide ce vrea să le transmită altor ţări, a precizat ONU.