DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Trei agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au lansat joi ”un apel urgent” către coaliţia militară sub comandament saudit de a-şi ridica în totalitate blocada din Yemen, avertizând că milioane de oameni ar putea muri dacă nu ajung la ei ajutoare umanitare, relatează agenţia agerpres .

”Lansăm un nou apel urgent către coaliţie de a permite intrarea de ajutoare vitale în Yemen”, confruntat cu cea mai gravă criză umanitară din lume, au afirmat într-un comunicat comun şefii a trei agenţii ale ONU: Programul Alimentar Mondial (PAM), Fondul Internaţional al ONU pentru Urgenţe ale Copiilor (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


Citește și : Poliția suedeză va amplasa microfoane ascunse la periferia capitalei Stockholm

La începutul acestei săptămâni, alianţa condusă de saudiţi şi-a atenuat blocada, redeschizând unele porturi şi aeroporturi, dar reprezentanţii ONU spun că nu este suficient.

”Spaţiul şi accesul de care avem nevoie pentru acordarea de asistenţă umanitară este sufocat, punând în pericol vieţile a milioane de copii şi familii vulnerabile”, au afirmat ei.

Circa 17 milioane de persoane din Yemen nu au un acces sigur la hrană, 14,8 milioane duc lipsă de asistenţă medicală elementară şi aproape 400.000 de copii suferă de malnutriţie acută severă, potrivit reprezentanţilor ONU. Există de asemenea peste 900.000 de cazuri suspecte de epidemie de holeră.

În plus, ”difteria se răspândeşte repede, înregistrându-se 120 de cazuri diagnosticate clinic şi 14 decese, în majoritate copii, în ultimele săptămâni”. De asemenea, ”cel puţin un milion de copii” riscă contaminarea dacă este în continuare blocată furnizarea de vaccinuri şi medicamente.

Yemenul, una dintre cele mai sărace ţări arabe, se confruntă cu un conflict devastator pentru preluarea puterii,
între un guvern susţinut de saudiţi şi rebelii houthi sprijiniţi de Iran, de la sfârşitul anului 2014, când houthi au preluat controlul capitalei Sanaa.