DISTRIBUIȚI
Yahoo News Singapore

Zborurile au trebuit să fie suspendate luni, iar pasagerii au fost debarcaţi de urgenţă pe aeroportul capitalei libiene Tripoli după căderea unor rachete în apropiere, ONU arătându-se îngrijorată faţă de ‘frecvenţa în creştere’ a acestor atacuri, care aproape că ating avioanele civile, informează AFP, scrie agerpres.

Traficul a putut să fie reluat marţi, au declarat surse anonime de pe acest aeroport, singurul operaţional din Tripoli. Potrivit site-ului Flightradar, un zbor către Jeddah (Arabia Saudită) a decolat în cursul dimineţii. Direcţia aeroportului nu a fost imediat disponibilă pentru a confirma reluarea traficului.


Citește și : R.Moldova: Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat

Zborurile au fost suspendate luni în două rânduri, potrivit paginii de Facebook a aeroportului. Prima întrerupere a avut loc timp de câteva ore după miezul zilei, mai multe zboruri fiind deviate către oraşul Misrata (200 km la est de Tripoli), după ce un obuz a căzut în apropierea pistei.

În cursul serii, spaţiul aerian ‘a fost din nou închis, iar pasagerii aflaţi deja la bordul avioanelor au fost debarcaţi după căderea unei noi serii de rachete la Mitiga’, a declarat direcţia aeroportului.

Originea tirurilor rămâne necunoscută, notează agenţia franceză de presă.

Într-o videoconferinţă cu Consiliul de Securitate al ONU, luni, emisarul Naţiunilor Unite pentru Libia, Ghassan Salame, a remarcat ‘cu îngrijorare frecvenţa crescândă a atacurilor pe aeroportul Mitiga’.

‘Numeroase dintre aceste atacuri au fost pe punctul să atingă avioane civile cu pasageri la bord’, a spus el, manifestându-şi îngrijorarea faţă de faptul că un bombardament se produce ‘aproape zilnic’.

El a cerut autorităţilor de la Tripoli ‘să înceteze să utilizeze aeroportul în scopuri militare şi ca forţele care atacă să înceteze imediat să-l ia la ţintă’.

Citește și : SUA intenţionează să-şi dezvolte infrastructura militară din Australia (Marise Payne)

Aeroportul a fost închis de mai multe ori din cauza luptelor dintre forţele loiale guvernului de Uniune naţională (GNA), susţinut de ONU, cu sediul la Tripoli, şi cele ale omului forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, care a lansat o ofensivă la 4 aprilie pentru a cuceri capitala libiană.

Situată la câţiva kilometri est de Tripoli, Mitiga este o fostă platformă militară utilizată pentru traficul civil, la care s-a recurs pentru a înlocui Aeroportul Internaţional din Tripoli, grav afectat de luptele din 2014.