DISTRIBUIȚI
the United Nations

Invazia declanşată de Rusia asupra Ucrainei „îndepărtează” umanitatea de lupta „pentru supravieţuirea sa”, ameninţată de schimbările climatice, a atenţionat vineri Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, informează AFP, potrivit agerpres.

„În momentul în care umanitatea se confruntă cu provocări existenţiale zdrobitoare, acest război distrugător ne îndepărtează de sarcina care constă în a construi soluţii pentru a ne asigura supravieţuirea”, a declarat Volker Türk în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, la finalul unui discurs în care el a denunţat de asemenea încălcările drepturilor omului „scandalos de rutinare” în acest conflict declanşat de Rusia.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

„Acest război sfidează orice raţiune. Această nebunie trebuie să înceteze şi trebuie să se ajungă la pace, conform Cartei Naţiunilor Unite şi dreptului internaţional”, a îndemnat Volker Türk.

Peste tot în Ucraina, „oamenii se confruntă cu suferinţe şi pierderi masive, cu privaţiuni, cu strămutări şi cu distrugeri”, a amintit Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului.

Volker Türk a subliniat de asemenea efectele persistente şi profunde ale acestui război asupra restului lumii, chiar şi în ţări care nu iau în niciun fel parte la acest conflict.

Războiul declanşat de Moscova în februarie 2022 a agravat şi mai mult o criză alimentară ce lovise deja zeci de ţări de pe glob, făcând să crească preţurile la produse alimentare, dar şi la energie. Potrivit lui Volker Türk, războiul a cufundat 71 de milioane de oameni în sărăcie şi a afectat alţi 1,6 miliarde.

Serviciile lui Volker Türk – care folosesc o metodologie extrem de riguroasă pentru a stabili bilanţurile umane – au numărat „8.400 de civili ucişi şi peste 14.000 de civili răniţi” după 24 februarie 2022 în Ucraina, când a fost declanşată ofensiva rusă.

„Aceste cifre nu sunt decât vârful aisbergului”, a recunoscut Türk, bilanţul real fiind mult mai ridicat. El a subliniat că „majoritatea victimelor rezultă din utilizarea de către forţele ruse a unor arme explozive cu impact larg în cartiere rezidenţiale”.

Volker Türk a rezumat în faţa Consiliului un raport elaborat de misiunea de supraveghere a drepturilor omului a Naţiunilor Unite în Ucraina, ale cărui concluzii fuseseră dezvăluite pe 25 martie la Kiev, de către şefa misiunii Matilda Bogner.

Raportul acuzase forţele ruse şi ucrainene că au comis execuţii sumare de prizonieri de război în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Kievul apreciase atunci drept inacceptabil „să fie puşi pe acelaşi plan victima şi agresorul”.

Peste 400 de prizonieri de război, de ambele părţi, au fost intervievaţi de misiune, a explicat Volker Türk vineri.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

„Ucraina – spre meritul ei – a furnizat un acces liber şi confidenţial la lagărele de prizonieri. Federaţia Rusă, însă, nu ne-a oferit acces, în pofida numeroaselor cereri, ceea ce înseamnă că discuţiile cu prizonierii de război ucraineni nu au putut avea loc decât după eliberarea lor”, a subliniat responsabilul ONU.

„Această lipsă de acces înseamnă, de asemenea, că cifrele privind numărul cazurilor nu trebuie comparate între ele”, a mai spus el.