DISTRIBUIȚI
REUTERS

ONU a interzis luni deplasările a doi miniştri talibani responsabili cu educaţia, ca reacţie la reducerea drastică a drepturilor femeilor şi fetelor din Afganistan, informează AFP din surse diplomatice, potrivit agerpres

Organizaţia Naţiunilor Unite a prelungit cu cel puţin două luni o excepţie la interdicţiile de deplasare ale talibanilor, pentru a permite reprezentanţilor regimului de la Kabul să se întâlnească în străinătate cu lideri ai altor ţări. Excepţia, de care beneficiau până acum 15 oficiali talibani, a expirat luni.


Citește și :  Prinţul William al Marii Britanii împlineşte 40 de ani

ONU i-a exclus însă de pe listă pe ministrul adjunct interimar al educaţiei, Said Ahmand Shaidkhel, şi pe ministrul interimar al învăţământului superior, Abdul Baqi Basi Awal Shah, cunoscut şi sub numele de Abdul Baqi Haqqani, a precizat un diplomat, sub rezerva anonimatului. Cei doi nu mai pot călători în străinătate.

AFP menţionează că este prima reacţie a ONU la măsurile luate de talibani după ce au revenit la putere în august anul trecut. Printre altele, fundamentaliştii islamici au limitat accesul femeilor şi fetelor la educaţie şi la locurile de muncă.

Adjunctul lui Haqqani, Lutfullah Khairjhwa, a apreciat că decizia Naţiunilor Unite este „simplistă şi injustă” şi a adăugat că astfel de paşi vor face situaţia „şi mai critică”.

În Comitetul pentru Sancţiuni al ONU, care a acţionat împotriva talibanilor, fac parte reprezentanţi ai tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Aceştia au negociat dur înainte de a ajunge la un compromis: excepţia la interdicţie a fost prelungită pentru 13 oficiali talibani pe termen de „60 de zile + 30 de zile”, potrivit surselor diplomatice ale AFP.

Citește și : Iranul a executat un extremist sunit pentru uciderea a doi religioşi şiiţi

 

Unele state ar fi dorit chiar eliminarea pur şi simplu a tuturor excepţiilor, în timp ce altele erau împotriva unei linii dure, afirmă aceleaşi surse.

Excepţia pentru cei 13 talibani va fi prelungită automat după trei luni, „cu excepţia cazului în care o ţară membră a Consiliului se opune”, a precizat un diplomat.