DISTRIBUIȚI
Arab American News

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a îndemnat la „reţinere şi la necesitatea de a evita orice acţiune ce ar putea duce la o agravare a tensiunilor” în Orientul Mijlociu, după asasinarea în Iran a unui om de ştiinţă considerat supervizorul programului nuclear iranian, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al organizaţiei, informează AFP, potrivit agerpres

„Condamnăm orice asasinat sau ucidere ilegală”, a adăugat purtătorul de cuvânt, ca răspuns la solicitarea unei reacţii din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la acest eveniment denunţat de Teheran, care a ameninţat cu represalii.


Citește și : Negociatorii UE şi Regatului Unit pentru Brexit au reluat discuţiile în persoană

Reputatul om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat vineri în apropiere de Teheran. Fakhrizadeh a decedat la spital, după un atac la Absard, comitatul Damavand.

Expertul iranian a fost grav rănit în cursul unui atac armat asupra maşinii cu care se deplasa, în cursul căruia s-a produs o explozie şi au fost trase mai multe focuri de armă. În timpul confruntării cu atacatorii, mai mulţi membri ai echipei de securitate care îi asigura protecţia au fost răniţi în atac.

Citește și : Zeci de arestări în timpul unui protest împotriva restricţiilor la Londra

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene. El era numit de unii diplomaţi occidentali drept „tatăl bombei iraniene”, suspectându-se că superviza programul secret iranian de fabricare a bombei atomice, care a fost întrerupt în 2003. Iranul a negat timp îndelungat că ar încerca să se doteze cu bombă nucleară, insistând că programul său nuclear urmăreşte exclusiv scopuri paşnice.

Iranul a acuzat Israelul de uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh şi a promis că va răzbuna „la momentul potrivit” moartea acestuia.