DISTRIBUIȚI
coopi.org

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a afirmat sâmbătă că a îndemnat guvernul sirian să permită agenţiei sale accesul în toate regiunile ţării devastate de război adăpostind repatriaţi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Este foarte important ca organizaţii asemenea celei din subordinea mea să fie prezente în zonele în care populaţia revine”, a declarat Filippo Grandi la finalul unei vizite de trei zile în Siria.


Citește și : Venezuela: Guvernul preşedintelui Maduro denunţa SUA la ONU pentru pana uriaşă de curent

Este esenţial ca ele „să poată ţină sub observaţie revenirile, să poată avea acces la repatriaţi şi ajuta să îşi rezolve anumite probleme cu care sunt confruntaţi”, a adăugat şeful Comisariatului ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

„Este mesajul foarte ferm pe care l-am transmis guvernului sirian”, a continuat responsabilul Naţiunilor Unite cu prilejul unei conferinţe de presă organizate la Beirut.

Filippo Grandi a vizitat în această săptămână provinciile siriene Homs şi Hama (centru), dar accesul în suburbiile Damascului este mai dificil, a subliniat el.

„Fără această prezenţă (a UNCHR), lipseşte un element de încredere pentru întoarcerea” refugiaţilor, a insistat şeful UNCHR.

Citește și : Directorul de comunicare al Casei Albe a demisionat

Peste 5,6 milioane de sirieni au fugit din calea luptelor şi au găsit refugiu în străinătate de la declanşarea războiului, în 2011, potrivit agenţiei ONU.

Războiul din Siria a izbucnit după represiunea sângeroasă a manifestaţiilor prodemocraţie de către regimul condus de Bashar Al-Assad. Opozanţii au decis atunci să pună mâna pe arme. Conflictul a devenit tot mai complex odată cu implicarea puterilor străine şi a jihadiştilor, mai scrie AFP.