DISTRIBUIȚI
ShipSpotting.com

Biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat marţi autorităţile din Malta să reconsidere formularea de acuzaţii de terorism împotriva a trei migranţi adolescenţi judecaţi pentru deturnarea unei nave comerciale, relatează dpa şi Reuters, scrie agerpres.

Cei trei, în vârstă de 15, 16 şi, respectiv, 19 ani şi originari din Cote D’Ivoire şi Guineea, se aflau între cei 108 migranţi salvaţi de nava comercială El Hiblu 1 în apropiere de coastele libiene, în martie. Adolescenţii sunt acuzaţi că au preluat prin forţă controlul asupra navei, împiedicând-o să revină în Libia şi deturnând-o spre Malta. Cei trei, al căror proces urmează să înceapă la 20 mai, s-au declarat nevinovaţi.


Citește și : Trump susţine planurile Seulului privind livrarea de ajutor alimentar umanitar Coreei de Nord

„Suntem profund îngrijoraţi de severitatea acuzaţiilor”, a declarat presei la Geneva purtătoarea de cuvânt a comisariatului ONU Ravina Shamdasani, adăugând că acuzaţiile care li se aduc celor trei par să fie „exagerate”.

Ea a mai menţionat că acuzaţii au fost ţinuţi în secţiunea de înaltă securitate a unei închisori pentru adulţi, deşi doi dintre ei sunt minori.

Mai mult, aceştia ar fi fost interogaţi fără a li se repartiza un asistent legal sau un agent de la protecţia copilului.

În acelaşi timp, mulţi dintre migranţii de pe El Hiblu, inclusiv câţiva copii, erau deshidrataţi şi prezentau „semne clare de tortură”, a spus Shamdasani.

Purtătoarea de cuvânt a ONU a subliniat că „nu ar trebui să aibă loc întoarceri directe sau indirecte spre Libia” din Mediterana, întrucât această ţară este „foarte clar” una lipsită de siguranţă, unde se înregistrează abuzuri sistematice la adresa migranţilor deţinuţi, de la tortură şi agresiuni sexuale până la omucideri.

Ea a făcut apel în acelaşi timp la Uniunea Europeană şi statele membre să asigure suficiente resurse pentru căutare şi salvare în Marea Mediterană.

Citește și : Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentelor faţă de acordul nuclear internaţional