DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Şeful observatorilor ONU la Hodeida i-a reunit duminică pe reprezentanţii guvernului şi ai rebelilor yemeniţi pe o navă, pentru a încerca să obţină aplicarea tuturor clauzelor unui acord de armistiţiu în acest oraş-port esenţial pentru distribuirea de ajutor umanitar, informează AFP, potrivit agerpres.

„Întrevederea, prezidată de generalul Patrick Cammaert, a început la bordul unei nave a ONU ancorată în largul portului Hodeida”, a declarat pentru France Presse un membru al delegaţiei guvernamentale.


Citește și : Asociaţia Mondială a Operatorilor în Comunicare Mobilă pune la cale mazilirea Huawei

Potrivit acestuia, comitetul mixt însărcinat cu punerea în aplicare a acordului asupra Hodeida, obţinut de ONU în decembrie în Suedia, nu se mai reunea din cauza refuzului rebelilor houthi de a participa la aceasta într-o zonă aflată sub controlul guvernului. Insurgenţii au anunţat un boicot la 13 ianuarie.

Reuniunea de duminică este a treia a acestui comitet şi ar urma să vizeze, potrivit ONU, viitoarele etape din punerea în aplicare a acordului încheiat în Suedia şi care prevede o încetare a focului în Hodeida.

Guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, susţinuţi de Iran, s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, îm timp ce redesfăşurarea de forţe şi un schimb de prizonieri au fost respinse.

Hodeida este principalul punct de intrare a importurilor şi ajutorului umanitar în Yemen.

Citește și : „Vestele galbene” au apărut și în Germania! Oamenii protestează împotriva interzicerii motoarelor diesel

Conflictul din Yemen s-a soldat cu cel puţin 10.000 de morţi după ce o coaliţie militară condusă de Riad a intervenit în martie 2015 pentru a susţine guvernul, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Războiul a adus milioane de yemeniţi în pragul foametei, în ceea ce ONU califică a fi drept cea mai gravă criză umanitară din lume.