DISTRIBUIȚI
AP

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR) a transmis luni că a obţinut o derogare de la sancţiuni din partea ONU pentru a transporta materiale medicale în Coreea de Nord în faţa eventualei răspândiri a epidemiei de coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, organizaţia cu sediul la Geneva explică faptul că a obţinut „o derogare de la sancţiunile ONU, impuse Republicii Populare Democrate Coreea prin Rezoluţia 1718 (2006) a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi prin rezoluţii ulterioare”.


Citește și: Cererea de extrădare a lui Julian Assange este dezbătută în UK

Această derogare va permite FICR să transporte în această ţară „un sprijin vital pentru a proteja persoanele împotriva propagării noului coronavirus”, pornit din China, precizează comunicatul.

Conform Crucii Roşii, „posibilitatea unei epidemii de Covid-19 în Republica Populară Democrată Coreea constituie o ameninţare pentru milioane de persoane care au deja nevoie de un ajutor umanitar”.

Coreea de Nord a fost printre primele ţări care şi-au închis frontiera cu China, care este principalul său partener comercial şi principalul său furnizor de ajutor. Ea şi-a suspendat legăturile aeriene şi feroviare, interzice vizitele turiştilor şi a impus o carantină de 30 zile pentru persoanele suspectate că ar fi purtătoare de virus.

Autorităţile de la Phenian dau asigurări că situaţia este sub control. Cotidianul oficial Rodong Sinmun a afirmat din nou acest lucru vineri: „Din fericire, infecţia cu noul coronavirus nu a intrat încă în ţara noastră”.

Însă dacă acest lucru s-ar produce, ţara ar fi ameninţată de un haos sanitar, potrivit unor experţi. Coreea de Nord, supusă mai multor sancţiuni economice internaţionale din cauza programelor sale de armament nuclear şi a rachetelor balistice, are o infrastructură medicală slabă.

„Ştim că este o nevoie urgentă de echipamente de protecţie individuală şi de kituri de depistare, articole indispensabile pentru a se pregăti pentru o eventuală epidemie”, a precizat Xavier Castellanos, director regional al FICR pentru Asia şi Pacific, citat în comunicat.

Citește și: 16 militari turci au fost uciși în Libia

„Derogarea este o intervenţie care salvează vieţi şi este o măsură importantă pentru a garanta că sancţiunile nu vor avea un impact negativ asupra populaţiei” din Coreea de Nord, a adăugat el.

El a mulţumit Comisiei de Sancţiuni a ONU că a răspuns „rapid şi urgent” la această cerere de derogare.

FICR dispune de o prezenţă permanentă în Coreea de Nord din 1995.