DISTRIBUIȚI
Libya has become a modern-day slave market, keeping migrants at the mercy of a complex trafficking web tolerated by the country's many militia groups, an issue largely ignored by the world, a Pulitzer Prize-winning photographer said on Wednesday. Narciso Contreras, who spoke to migrants kept as slaves during a documentary photography project in Libya, said global attention focused on the North African country as a gateway for migrants attempting to reach Europe by sea. (Reuters)

Grupări armate torturează şi execută civili în Libia în impunitate aproape totală, la şapte ani de la răsturnarea de la putere a dictatorului Muammar Gaddafi, arată un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri Consiliului Drepturilor Omului, cu sediul la Geneva, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Libieni şi migranţi sunt ţinuţi adesea în detenţie arbitrară, în imposibilitate de a comunica cu exteriorul şi în condiţii îngrozitoare, şi există în continuare relatări despre migranţi cumpăraţi şi vânduţi pe ‘pieţe deschise de sclavi’, notează raportul.


Vezi şi:  VIDEO – Scandal violent în parlamentul din Kosovo. Opoziţia a aruncat cu gaze lacrimogene

Libia este divizată între două guverne rival în estul şi vestul ţării, în vreme ce porturile şi plajele se află în cea mai mare parte în mâinile unor grupări armate care trafichează pe calea apei migranţi, în majoritate africani, spre Europa.

Potrivit lui Andrew Gilmour, asistent al secretarului general al ONU pentru Drepturile Omului, execuţiile extrajudiciare sunt în creştere alarmantă, el exemplificând cu o înregistrate video apărută pe 24 ianuarie, în care un comandant al forţelor speciale, Mahmoud al-Werfalli, împuşcă zece bărbaţi îngenunchiaţi, legaţi la ochi şi cu mâinile la spate. Werfalli a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru supervizarea execuţiilor sumare prin care au fost ucişi zeci de prizonieri.

Grupări armate sunt ‘principalii autori ai unor încălcări grave ale drepturilor omului, acţionând în impunitate aproape totală’, a subliniat Gilmour, notând că situaţia cea mai gravă se înregistrează în centre de detenţie conduse de grupări armate, ‘inclusiv cele având legături cu ministere’.

‘Libia este o victimă a migraţiei ilegale, este doar o ţară de tranzit şi nu poate purta singură toate responsabilităţile. Gărzile noastre de coastă şi de frontieră nu au capacitatea de face faţă crimei organizate şi terorismului’, a arătat Adel Shaltut, însărcinat cu afaceri la misiunea libiană de pe lângă instituţiile ONU la Geneva.

Citeşte şi: O playmate cere să poată să vorbească despre relaţia sa cu Trump

La rândul său, Uniunea Europeană a subliniat că migranţi şi activişti sunt supuşi ‘detenţiilor ilegale, răpirilor, torturii, muncii forţate şi violenţei sexuale şi de gen’.

‘Suntem profund preocupaţi de asemenea de relatările despre migranţi şi refugiaţi vânduţi ca sclavi, şi cerem autorităţilor libiene să investigheze şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de aceste fapte’, a declarat diplomatul UE Carl Hallergard, în faţa Consiliului Drepturilor Omului.