DISTRIBUIȚI
The National

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a evocat luni posibilitatea să fi fost comise crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah, unde au avut loc atacuri ”nediscriminatorii” împotriva populaţiei civile, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres

Michelle Bachelet a făcut de asemenea referire la înregistrări video, pe care le consideră credibile, ce arată execuţia de către trupele azere a doi soldaţi armeni în uniformă. ”Deşi pe reţelele sociale circulă multe imagini false, investigaţii riguroase ale mass-media au relevat imagini foarte alarmante, care par să arate trupe azere executând doi armeni în uniformă militară”, potrivit unui comunicat emis de biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului.


Citește și : Afirmaţiile papei Francisc NU schimbă doctrina Bisericii Catolice

Textul reaminteşte că, în baza dreptului umanitar internaţional, uciderea deliberată a unor persoane protejate reprezintă o încălcare a Convenţiilor de la Geneva şi, prin urmare, o crimă de război. Totuşi, adaugă comunicatul, numai un tribunal competent poate determina acest lucru, dar ”părţile au obligaţia de a ancheta acest tip de încălcări în mod eficace, rapid, detaliat şi imparţial şi cei responsabili trebuie să fie judecaţi”.

Michelle Bachelet a mai denunţat şi faptul că, în pofida acordului la care au ajuns vineri părţile în conflict să se abţină de la atacuri deliberate împotriva populaţiei civile, au fost lansate apoi rachete împotriva unor zone populate. Unul din locurile atacate a fost o piaţă din Stepanakert, capitala provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan în urma războiului de la începutul anilor ’90 şi pe care armata azeră încearcă acum să-l recupereze.

Citește și : Grecia trece în LOCKDOWN şi suspendă zborurile în Salonic

Înaltul comisar al ONU a sesizat de asemenea folosirea unor proiectile cu fragmentare de către ”cele două părţi”.