DISTRIBUIȚI

Etiopia şi Eritreea vor semna duminică la Jeddah, în Arabia Saudită, un acord de pace întărind reconcilierea începută în iulie între cele două ţări, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Naţiunilor Unite, Farhan Aziz Haq, citat de AFP, potrivit agerpres.

Organizată de regele Salman, întâlnirea urmăreşte să adopte un „acord adiţional care să contribuie la consolidarea noilor relaţii pozitive” dintre cele două ţări, a adăugat el fără detalii suplimentare.


Citește și : Heiko Maas: Rusia trebuie să preîntâmpine o catastrofă umanitară în regiunea siriană Idlib

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, vor fi, de asemenea, prezenţi la ceremonia de semnare, a precizat Farhan Aziz Haq în cursul briefingului de presă cotidian al Naţiunilor Unite.

Cu zece zile înainte de Adunarea Generală a ONU la New York, ea va reprezenta o nouă demonstraţie a neaşteptatei apropieri dintre Etiopia şi Eritreea, lansată de premierul reformator de la Addis Abeba, Abiy Ahmed.

Această apropiere s-a tradus până în prezent prin redeschiderea ambasadelor la Asmara şi Addis Abeba, restabilirea legăturilor aeriene, relaţiilor comerciale şi a liniilor telefonice şi redeschiderea posturilor de frontieră închise de peste 20 de ani.

Citește și : Doi palestinieni, ucişi de tiruri israeliene în timpul manifestaţiilor din Fâşia Gaza

Între Etiopia şi Eritreea a avut loc în perioada 1998-2000 un război convenţional care a făcut circa 80.000 de morţi, în special din cauza unui dezacord privind frontiera lor comună.