DISTRIBUIȚI
Reuters

Revenit la ONU la un an după ce a ameninţat că va „distruge complet” Coreea de Nord, Donald Trump a lăudat luni bunele sale relaţii cu Kim Jong Un, al cărui spirit deschis l-a salutat, afişându-şi optimismul în acest spinos dosar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Abia sosit la New York pentru Adunarea Generală anuală a Naţiunilor Unite, preşedintele american şi-a apărat spectaculoasa schimbare de ton, rămânând însă evaziv în privinţa problemei centrale a denuclearizării.


Citește și: Rusia l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei la Moscova după arestarea unui cetăţean rus pentru spionaj

„Preşedintele Kim a fost foarte deschis şi, sincer, a fost formidabil”, a declarat liderul de la Casa Albă care anul trecut îl ameninţase direct pe cel pe care l-a numit „Rocket Man”.

„Cred că vrea într-adevăr să se întâmple ceva”, a continuat Donald Trump, confirmând organizarea unui al doilea summit după prima lor întâlnire, în iunie, la Singapore. „Va fi un format similar, probabil într-un loc diferit”, a precizat el în cursul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

În prima zi a unei săptămâni diplomatice încărcate în care Iranul ocupă un loc central, preşedintele american a adoptat un ton conciliant.

Citește și: Cinci dintre autorii atentatului din oraşul iranian Ahvaz au fost ucişi

Într-o scurtă alocuţiune privind lupta împotriva drogurilor, el a lăudat „potenţialul enorm” al ONU, care în această săptămână reuneşte circa 130 de şefi de stat şi de guvern în Manhattan. „Încet, dar sigur, acest potenţial se realizează”, a adăugat Donald Trump.

În trecut, omul de afaceri s-a referit cu ironie la Naţiunile Unite, acest „club unde oamenii se adună, vorbesc şi se simt bine”.