DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Oficiul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite a raportat marţi că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului şi a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare şi tortură, care ar putea echivala cu crime de război, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a afirmat în raport că este deosebit de preocupat de torturarea şi relele tratamente aplicate prizonierilor de către forţele ruse şi grupuri armate afiliate, dar a precizat că au existat încălcări ale drepturilor de ambele părţi, notează Reuters.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

OHCHR a mai spus că este „foarte preocupat” de „riscurile enorme” prezentate de ostilităţile din apropierea sau la centralele de energie nucleară şi a cerut măsuri imediate pentru demilitarizarea centralei atomice Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

Kievul şi Moscova nu au comentat imediat raportul, realizat între 1 februarie şi 31 iulie şi bazat pe activitatea misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Amândouă părţile au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

„Atacul armat în curs al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ostilităţile asociate au dus la o situaţie îngrozitoare a drepturilor în întreaga ţară. Conflictul armat a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului care îi afectează atât pe civili, cât şi pe combatanţi”, se arată în raport.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

OHCHR a menţionat că documentează în continuare şi verifică acuzaţiile de ucidere ilegală a sute de civili de către forţele armate ruse în regiunile Kiev, Sumî şi Harkov.

Raportul notează că a documentat, de asemenea, cel puţin şase cazuri de ucidere de civili percepuţi ca trădători pentru presupusa colaborare cu Rusia în zonele ocupate.

Posibile crime de război

OHCHR a declarat că a documentat încălcări de către ambele părţi ale legilor privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional privind tratamentul prizonierilor de război şi necombatanţilor.

Acesta a explicat că presupusele încălcări includ execuţii extrajudiciare, tortură şi rele tratamente, violenţă sexuală, ignorarea garantării unui proces echitabil, refuzul asistenţei medicale, lipsa de hrană şi apă şi igiena precară.

„Unele dintre aceste încălcări pot echivala cu crime de război”, se adaugă în raport.