DISTRIBUIȚI

ONU a denunţat marţi o ‘utilizare excesivă a forţei’ în Venezuela şi a acuzat forţele de securitate din această ţară că sunt responsabile de moartea a cel puţin 46 de manifestanţi antiguvernamentali, potrivit AFP şi Reuters.

„De la începutul manifestaţiilor în luna aprilie, se constată o tendinţă evidentă de utilizare excesivă a forţei împotriva manifestanţilor”, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, într-un comunicat. „Mai multe mii de persoane au fost reţinute în detenţie arbitrar, multe fiind victime ale maltratărilor şi chiar torturii”, a adăugat el.


Întrucât autorităţile venezuelene refuzaseră accesul în ţară anchetatorilor ONU, Zeid Ra’ad al-Hussein a însărcinat o echipă de specialişti în drepturile omului să intervieveze de la distanţă circa 150 de victime şi familiile lor, precum şi martori, jurnalişti, avocaţi, medici şi membri ai Biroului procurorului general.

„La 31 iulie, Biroul procurorului general ancheta 124 de decese produse în cadrul manifestaţiilor. Potrivit analizei echipei pentru drepturile omului a Naţiunilor Unite, forţele de ordine ar fi responsabile de cel puţin 46 dintre aceste decese, în timp ce alte 27 ar fi imputate grupărilor paramilitare proguvernamentale, denumite ‘colectivos’ înarmate şi care circulă cu motociclete, agitând arme de foc”, precizează comunicatul, citat de AFP.

Niciun bilanţ oficial nu a fost publicat în legătură cu numărul persoanelor deţinute, dar „estimări fiabile sugerează că între 1 aprilie, data la care au început manifestaţiile în masă, şi 31 iulie, peste 5.051 de persoane au fost plasate în detenţie arbitrară”, conform Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului. Peste 1.000 de persoane s-ar afla încă în arest, potrivit Reuters.

Mai multe rapoarte credibile informează despre ”tratamente crude, inumane sau degradante împotriva acestor deţinuţi de către forţele de ordine, asemănătoare în unele cazuri cu acte de tortură”, indică acelaşi document, care denunţă recurgerea la şocuri electrice, practici de atârnare de încheieturile mâinilor pentru perioade îndelungate, asfixie cu gaze şi ameninţări cu moartea, chiar ameninţări de violenţe sexuale împotriva deţinuţilor şi a familiilor lor.

Oficialul ONU le-a cerut autorităţilor de la Caracas să „stopeze de urgenţă orice recurgere excesivă la forţă împotriva manifestanţilor, să pună capăt arestărilor arbitrare şi să elibereze toate persoanele deţinute arbitrar”. „Cer tuturor părţilor să caute o soluţie exacerbării rapide a tensiunilor în ţară, să renunţe la violenţă şi să ia măsurile necesare unui dialog politic real”, a declarat el.