DISTRIBUIȚI

Regimul sirian şi facţiunile în război în această ţară fac mai multe eforturi pentru a ascunde „suferinţele inimaginabile” provocate în centrele de detenţie decât pentru a-i găsi pe vinovaţi, acuză luni un raport al ONU, care acoperă un deceniu de conflict, relatează AFP, potrivit agerpres

„După zece ani de război, zeci de mii de civili deţinuţi arbitrar în Siria sunt dispăruţi, alte câteva mii sunt supuşi torturii, violenţelor sexuale sau au murit în detenţie, reaminteşte raportul Comisiei de anchetă a ONU privind Siria.


Citește și : Guvernul israelian este obligat să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate

„Atenţia pare mai degrabă să se îndrepte asupra mijloacelor de a le ascunde, decât de a ancheta crimele comise în centrele de detenţie”, a declarat Karen Koning AbuZayd, una dintre cele trei persoane care răspund de raport, citată într-un comunicat.

Fără a conţine dezvăluiri, acest document – solicitat de Consiliul ONU pentru drepturile omului – este presărat cu mărturii privind atrocităţile comise: un copil de 14 ani bătut până când a fost învineţit iar urechile, ochii şi nasul au început să-i sângereze şi care apoi a leşinat după ce a fost lovit cu patul armei în cap sau o femeie violată de membri ai forţelor guvernamentale, pentru care „cea mai dură este durerea emoţională”.

Raportul se bazează pe 2.500 de interviuri efectuate într-o perioadă de zece ani şi anchete asupra a o sută de centre de detenţie şi implică „toate părţile care au controlat teritoriul în Siria din 2011”.

Comisia de anchetă subliniază în special până la ce punct „detenţiile arbitrare şi încarcerările au fost, pe rând, o cauză, un declanşator şi o practică neîntreruptă în conflictul sirian”.

Toate aceste încălcări ale drepturilor omului „au avut loc în cunoştinţă de cauză şi cu acordul guvernelor care susţin diferite părţi în conflict”, concluzionează raportul care face apel la acestea să-i pună capăt.

Raportul urmează să fie prezentat în Consiliul ONU pentru drepturile omului pe 11 martie, unde va fi discutat de ţările membre.

Citește și : Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce! Socialiștii de la Budapesta protestează

Întrebat despre utilitatea acestui gen de exerciţiu, în condiţiile care protagoniştii par să nu se sinchisească de percepţia opiniei publice, membrul comisiei Hanny Megally a explicat că 60 de jurisdicţii au abordat comisia pentru a cere ajutorul în circa 300 de dosare.

Preşedintele comisiei, Paulo Sergio Pinheiro, susţine că autorităţile siriene citesc aceste rapoarte cu atenţie, dacă nu pentru altceva măcar pentru a le respinge, dar că „victimele par să aprecieze ce facem şi acest lucru este foarte important”.