DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Organizaţia Naţiunilor Unite s-a declarat vineri „profund alarmată” de condamnarea la moarte a 30 de persoane în Yemen, condamnate de un tribunalul al rebelilor houthi pentru că „au spionat” în favoarea coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită, informează AFP, potrivit agerpres.

„Cei 30 de bărbaţi – dintre care majoritatea sunt proveniţi din mediile academice, studenţi şi oameni politici afiliaţi partidului Al-Islah care i-a criticat pe rebelii houthi – au fost condamnaţi la moarte marţi” de un tribunal de primă instanţă, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, într-o conferinţă de presă la Geneva.


Citeşte şi: Patru britanici arestaţi într-un dosar cu narcotice în China

Ea a explicat că Înaltul Comisariat a primit „informaţii credibile” care sugerează că mulţi dintre ei au fost închişi arbitrar, torturaţi sau au fost supuşi unor rele tratament în timpul detenţiei.

Conform ONU, aceşti bărbaţi au fost arestaţi în 2016 şi inculpaţi în aprilie 2017, pentru că au „participat la un grup armat organizat cu intenţia de a comite acte criminale împotriva personalului de securitate şi comitetelor populare afiliate rebelilor houthi”.

Ravina Shamdasani a indicat că cele 30 de persoane pot ataca în apel decizia luată în această săptămână.

„Cerem Curţii de Apel să ţină cont de gravele acuzaţii de tortură şi de alte rele tratamente, precum şi de cazurile de încălcare a dreptului la un proces echitabil şi la o procedură legală”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: Jair Bolsonaro vrea să îşi trimită fiul ambasador în SUA

Coaliţia militară condusă de Riad sprijină din martie 2015 forţele guvernamentale din Yemen în războiul împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.

De când rebelii houthi au ocupat capitala Sanaa în septembrie 2014, tribunalele lor au pronunţat mai multe condamnări la moarte pentru spionaj.

Conflictul din Yemen a făcut zeci de mii de morţi, între care numeroşi civili, conform mai multor ONG-uri, şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, conform ONU.